Fellmanin ajot

Anders Bäckman, Fellmanin ajot 2024 voittaja ja Raimo Niemisen lahjoittama kiertopalkinto.

 

Tulokset 2024

 

Kuvia 2024

 

Anders Bäckmanin parinkymmenen vuoden haave toteutui 

 

IBD Cyclingin kokenut Anders Bäckman on tavoitellut Fellmanin ajojen voittoa lähes 20 vuotta. Hänellä on useita TOP10 -sijoituksia ja epäonneakin silloin, kun voitto on ollut otettavissa. Mutta nyt se vihdoin tuli. Hän kukisti tiukassa loppukiritaistelussa nuoren Aksel Rantasen (Valkeakosken Maastopyöräseura).

Tämänvuotinen Fellman oli saanut lähtöviivalle edellisen viikonlopun SM-kortteliajon mitalistit sekä kirkkaimman tulevaisuudentoivomme, 17-vuotiaan hyvinkääläisen Kasper Borremansin. Mukana oli myös kotijoukkueen Oskari Kolehmainen, jonka meriiteissä on Fellmanin voitot vuosilta 2022 ja 2023. Kilpailijoiden laatu korvasi määrää. 

Kilpailu ajettiin alusta asti ”nappi laudassa.” Mutta mitään vaarallista irtiottoa ei päässyt syntymään ennen kuin kilpailusta oli ajettu noin puolet. Silloin kärkeen syntyi neljän ajajan irtiottoryhmä, jossa ajoivat Anders Bäckman, Kasper Borremans, Aksel Rantanen ja Jaakko Sillankorva (Akilles / Voltas Tartu). Nelikko sai nopeasti reilun maalisuoran eron pääjoukkoon. Pääjoukko ei saanut totista takaa-ajoa käyntiin missään vaiheessa ja kärkinelikko näytti menevän menojaan. 

Kun kello soitti viimeiselle kierrokselle, Anders Bäckman teki väkevän iskun ja irtosi kärkiryhmästä. Kun maalisuora aukesi, Bäckman oli saanut mukaansa Aksel Rantasen. Rantanen haastoi Bäckman tiukasti ja vasta maalikamerakuva osoitti Bäckmanin olleen ykkönen. Kolmossijasta käytiin niin ikään tiukka kamppailu, mutta siinä Sillankorva oli nopeampi aktiivisesti koko kilpailun ajanutta Kasper Borremansia. 

Hyvä sää, mukava määrä katsojia ja muutoinkin hyvät puitteet tarjosivat Lahdessa hyvän korttelikilpailun. Kilpailun, johon osallistui myös tamperelainen Jarkko Niemi (Chebici-Koiviston Isku). Hän oli aloittanut kilpailu-uransa 30 vuotta aikaisemmin Fellmanin ajoissa. 

 


Tulokset 2023

 

Oskari Kolehmaisen kiri puri jälleen Fellmanin ajoissa

el / 12062023

Loistavissa olosuhteissa ajettu Fellmanin ajot tarjosi runsaslukuiselle yleisölle tänäkin vuonna hienon pyöräilyn PR-tilaisuuden. Ajajat kiersivät tunnin ja viisi kierrosta 1,4 kilometrin vauhdikasta korttelirataa yleisön silmien alla. Kilpailua maustettiin kuudella välikirillä. 

Kun kovimmat höyryt oli päästetty pois, alkoi kilpailu toden teolla. Kärkeen muodostui tasokas kuuden ajajan ryhmä. Siinä olivat mukana kilpailun ennakkosuosikit sekä yksi musta hevonen. Musta hevonen oli jälki-ilmoittautuneena mukaan tullut norjalainen Asker CK:n ajaja Torbjørn Andre Røed. Hän antoi kuitenkin muille tasoitusta ajamalla niin muodikkaalla gravel-pyörällä, jossa oli 38 mm:n levyiset soratierenkaat. 

Kuusikko piti sen verran hyvää vauhtia, että pääjoukon takaa-ajoyritykset olivat turhia. Pääjoukosta irtosi silloin tällöin yksittäisiä ajajia omaan yritykseensä, mutta turhaan. Kärkiryhmä meni menojaan ja napsi kaikki välikirit itselleen. 

Kun tunti oli täynnä, yksi ennakkosuosikeista, maantiepyöräilyn Suomen mestari ja Fellmanin ajojen vakiokävijä Anders Bäckman kärsi rengasrikon. Kun kilpailusääntöjen mukaan viimeisellä viidellä kierroksella ei ollut teknillisen huollon mahdollistamaa neutraalikierrosta, Bäckmanin peli oli voiton osalta käsitelty.

Viimeisillä kierroksilla ei nähty enää onnistunutta irtiottoa, ja viisikko tuli maalisuoralle yhdessä. Koko kilpailun vahvaa kirikykyä näyttänyt kotijoukkue TWD-Länkenin Oskari Kolehmainen irtoisi helposti voittokiriinsä. CCH IceHearts RT:n Lauri Pitkänen oli toinen ennen Jurvan Voiman Lauri Peräkorpea. Akilles Green Teamin Veeti Vainio oli neljäs ennen Røedia. 

Maamme korttelikilpailut olivat tämän vuoden osalta tässä. Huhtikuussa ajettiin Turussa TS-kortteli, mutta esimerkiksi SM-kilpailua ei tultane tänä vuonna järjestämään tässä yleisöystävällisessä kilpailumuodossa. 

TWD-Länkenille Fellmanin ajot ovat olleet menestyksellisiä. 15 viimeisen vuoden aikana vain kolmasti voitto on mennyt kotijoukkueen ulkopuolelle. 


Lisätietoja
Esko Lummelampi p. 0500 240 029
 


TWD-Länkenin lehdistötiedote 9.6.2023 klo 8:45
Esko Lummelampi

Lahti

Fellmanin ajot sunnuntaina – mukana kortteliajon kovat nimet

Lahden toiseksi vanhin urheilutapahtuma, Fellmanin ajot, on ajetaan Fellmanin puiston ympäristön kaduilla sunnuntaina. Lähtö ja maali on Kyösti Kallionkadulla.
Pyöräilyn yleisöystävällisintä kilpailumuotoa, kortteliajoa, nähdään tänä vuonna maassamme vain kahdesti. Huhtikuun TS-kortteli Turussa oli toinen kortteliajo Fellmanin ohella.

Tunnin ja viiden kierroksen kilpailussa on kuusi erillistä välikiriä. Välikirit tuovat kilpailuun lisävauhtia. Vauhtia tosin ei ole puuttunut koskaan Fellmanin ajoista, sillä moni haluaa päästä kilpailun voittajien kunniataulukkoon ja saada nimilaattansa kiertopalkinnon kylkeen.   

Kotijoukkue TWD-Länkenissä nähdään Fellmanin ajojen viimevuotinen voittaja Oskari Kolehmainen. Hän voitti keväällä ajetun TS-korttelin. Sen sijaan seuran toista vahvaa talenttia Ilkka Mikkosta ei kilpailussa nähdä, sillä hänen ranteensa murtui Tour of Estonia -etappiajossa Virossa pari viikkoa sitten. Sen sijaan kotiseuraan tuo lisävoimaa Itävallasta kotiutunut Eemil Uitto. 

Kilpailussa on mukana maantiepyöräilyn hallitseva Suomen mestari Anders Bäckman (IBD Cycling). Hän on uskollinen Fellmanin kävijä ja joka kerta hän on ollut taistelemassa kärkisijoista. 

Porvoon Akilleksen Green Teamissä on mukana  kanadalaisessa XSpeed United Continental -joukkueessa ajava Jaakko Sillankorva kuten UC Monacossa ajava Veeti Vainio. Muita pääasiassa ulkomailla ajavia on Tampereen Yrityksen Tomas-Casimir Niemi. Hän voitti edellisenä sunnuntaina Jurvassa ajetun Suomen maantiepyöräilyn osakilpailun. Myös CC Helsingin joukkueesta löytyy nuoria kansainvälisen tason talentteja. 

Kilpailu alkaa kello 13:30. Yleisöllä on vapaa pääsy. 

Fellmanin ajot sulkee katuja 

Kortteliajojen vuoksi lähtö- ja maalikatu Kyösti Kallionkatu on suljettu jo aamusta kello 18:30:een. Muut kilpailureitin kadut Paasikivenkatu, Svinhufvudinkatu ja Ståhlberginkatu ovat suljettuja kello 12:00 – 16:00. Kilpailuun käytettävillä kaduilla on myös pysäköintirajoitukset. 

Lisätietoja
Esko Lummelampi p. 0500 240 029
 


TWD-Länkenin lehdistötiedote 3.6.2022 klo 8:45

Esko Lummelampi

Lahti

Fellmanin ajot jälleen sunnuntaina

Lahden toiseksi vanhin urheilutapahtuma, Fellmanin ajot, on jälleen ja nyt poikkeusvuoden jälkeen normaaliin aikaan. Sunnuntaina ajettava kortteliajo ei ole tänä vuonna saanut kovin runsasta osanottajamäärä, mutta siitä huolimatta Fellmanin ympäristön kaduilla nähdään vauhdikas kilpailu.

Tänä vuonna tapahtumassa on mukana myös tyttöjen ja poikien kahdeksan kierroksen kilpailu. Nuorille tarjotaan näin mahdollisuus ajaa turvallinen kilpailu suljetulla radalla. Nuorten luokan jatkoa puntaroidaan nyt saatavan kokemuksen perusteella.

Miesten tunnin ja viiden kierroksen kilpailussa on kahdeksan erillistä välikiriä. Välikirit ovat tuoneet kilpailuun lisävauhtia. Vauhtia tosin ei ole puuttunut koskaan Fellmanin ajoista, sillä moni haluaa päästä kilpailun voittajien kunniataulukkoon.  

Kotijoukkue TWD-Länken joutuu lähtemään kilpailuun normaalia pienemmällä joukkueella, sillä mm. viimevuotinen voittaja Axel Källberg päättää vielä lukuvuottaan Falunin urheilulukiossa ja ei matkustanut Lahteen. Sen sijaan kotijoukkueessa on vahvana tekijänä 19-vuotias Oskari Kolehmainen, joka on tämän kauden kotimaan kilpailuissa ollut usein palkintosijoilla. Toinen seurattava nimi on mikkeliläisseura Velo Saimaasta TWD-Länkeniin muuttanut 20-vuotias Ilkka Mikkonen. Myös hän on löytynyt kotimaisten kilpailujen kärkipäästä. 

Yksi mielenkiintoinen uusi pyöräilijä TWD-Länkenin joukkueessa on Samuli Suomalainen. Hänen on tuttu pikaluistelua seuraaville. Suomalainen on tämän hetken pikaluistelumme kärkinimi. Pikaluistelijoiden kesäharjoitteluun pyöräily kuuluu olennaisena osana. Samuli Suomalaisen valmentaja Janne Hänninen muistetaan myös TWD-Länkenin pyöräilijänä. Niin valmentajalta kuin valmennettavalta löytyy kortteliajossa tarvittavaa räjähtävää kirivoimaa. 

Porvoon Akilleksen Green Team tuo taas Fellmanin kortteliin vahvan joukkueen. Mukana on vastikään Pyynikillä Rosendahl GP:n voittanut Jaakko Sillankorva. Sillankorva ajaa pääasiassa kanadalaisessa XSpeed United Continental -joukkueessa, mutta on nyt kilpailun ykkössuosikkina vahvistamassa Akillesta. 

Kilpailu alkaa kello 14. Yleisöllä on vapaa pääsy. 

Fellmanin ajot sulkee katuja 

Kortteliajojen vuoksi lähtö- ja maalikatu Kyösti Kallionkatu on suljettu jo aamusta kello 18:30:een. Muut kilpailureitin kadut Paasikivenkatu, Svinhufvudinkatu ja Ståhlberginkatu ovat suljettuja kello 12:30 – 16:30. Kilpailuun käytettävillä kaduilla on myös pysäköintirajoitukset. 

 

_______

 

Lisätietoja

Esko Lummelampi p. 0500 240 029

 


Tulokset 25.7.2021

 


 

Nuorten luokka vuoden 2022 Fellmanin ajoihin

7.11.2021 / el

Lisäämme vuoden 2022 Fellmanin ajoihin luokan U15. 

  • Siihen saavat osallistua myös U13 -ajajat
  • Avoin tyttö- ja poikapyöräilijöille
  • Kahdeksan kierrosta, puolessa välissä välikiri, välikirin voittaja palkitaan
  • Kolme parasta palkitaan
  • Lisäksi palkitaan paras tyttö ja paras U13 -ajaja
  • Ilmoittautumismaksu 10€. 
  • Palkintojenjako pääkisan eli miesten kisan jälkeen 

Tarkemmat ohjeet tulevat tälle sivulle myöhemmin. 


 

Kotijoukkueen juniori Källberg kiri Fellmanin voittoon

25.7.2021 el 

Perinteisestä ajankohdasta kesäkuun alusta heinäkuun lopulle siirtynyt Fellmanin ajot oli jälleen jännittävä kortteliajo. Sitä ei haitannut, että kilpailusta puuttuivat ulkomaalaiset pyöräilijät. Vauhti oli hyvä alusta loppuun ja vauhtia ylläpiti kahdeksan yllätyskiriä. Yllätyskirien palkinnot kiinnostivat ajajia ja kirivoitoista taisteltiin tosissaan. 

Kilpailu ajettiin perinteisellä konseptilla tunti ja viisi kierrosta. Kierros oli noin 1400 metriä pitkä, jossa oli pitkähköjä suoria, mutta myös kortteliajotaitoa vaativia osuuksia. 

Heti alusta asti oli monta irtiottoyritystä. Ne eivät johtaneet ratkaisuihin. Kun ensimmäinen tunti oli puolessa välissä, kotijoukkueen TWD-Länkenin Sauli Pietikäinen iski yksin irti. Soolo kesti hetken, kun Pietikäinen sai kaverikseen Larunpyörän Markus Auvisen. Heidän irtiottonsa päättyi kuitenkin kilpailun neutralisointiin, kun ajoaikaa ennen viimeistä viittä kierrosta oli jäljellä 20 minuuttia. Kilpailu jouduttiin pysäyttämän hetkeksi pääjoukon takana sattuneen kolarin vuoksi.

Kilpailu käynnistettiin uudelleen ja kun viimeiset viisi kierrosta käynnistyi, kärjessä oli neljän ajajan ryhmä. Se näytti menevän keskinäiseen voittokamppailuun, mutta kun jäljellä oli enää kaksi täyttä kierrosta, mukaan nousi pääjoukosta yksin nuori Axel Källberg (TWD-Länken). Hän sai hieman vedettyä henkeä, kun irtiottoryhmässä oli kotijoukkueen kokenein Sauli Pietikäinen. Pietikäinen piti sen verran vauhtia, että kukaan ei iskenyt irti. Ryhmä tuli loppukiriin kärjessä, vaikka pääjoukko ajoi maalisuoralla karkulaisten kantaan. Axel Källberg oli saanut palautua sen verran, että hän pystyi vahvaan kiriin. Vaikka hyytyminen oli lähellä, Jurvan Voiman Riku Övermark joutui toteamaan maaliviivalla hävinneensä juniori Källbergille muutamalla sentillä. Kolmas oli edellisen vuoden Fellman -voittaja Jaakko Sillankorva (Akilles). Neljänneksi kiri Anders Bäckman (IBD). 

- Hienoltahan tämä tuntuu. Kortteliajot sopivat mulle hyvin. Loppukiri on yksi vahvuuksistani ja nyt se onnistui hienosti. Myös kova matkavauhti oli mieleeni, sanoi Axel Källberg Etelä-Suomen Sanomille antamassaan haastattelussa. 

 


Suomen vanhin korttelikilpailu Fellmanin ajot sunnuntaina

24.7.2021

Alkukauden hankalan pandemiatilanteen vuoksi siirretty Fellmanin ajot kilpaillaan Lahdessa sunnuntaina. Kilpailulla on pitkät perinteet. Se on Porvoon Ajojen jälkeen toiseksi vanhin maantiepyöräilykilpailu, mutta se on vanhin kortteliajo. 

Koska korona on rajoittanut matkustamista tai tehnyt sen hankalammaksi, Fellmanin ajojen järjestäjä ei saanut tänä vuonna kuten ei edellisenäkään vuonna ulkomaalaisia osanottajia. Tänä vuonna vetoapua ajateltiin tulevan ennen Fellmania ajettavaksi suunnitellusta Gran Fondo -kilpailusta. Mutta kun lahtelainen järjestäjä päätti perua sen, sieltäkään ei tullut kansainvälistä väriä Fellmaniin. 

Vaikka ulkomaalaiset pyöräilijät puuttuvat, kilpailun taso tulee olemaan hyvä. Mukana ovat kaikki miesten SM-korttelin viime vuoden mitalistit. Mukana Suomen mestari Vladyslav Makogon (GIF), hopeamitalisti Samuli Öhman (Akilles) ja pronssimitalisti Riku Övermark (Jurvan Voima). Startissa on niin ikään viimevuoden Fellmanin voittaja Jaakko Sillankorva (Akilles) ja vuoden 2019 voittaja Ukko Peltonen (Ampler / Akilles). Sillankorva osoitti vahvaa kuntoa edellisen viikonlopun Willimiesajoissa Lappeenrannassa. Peltonen ajaa nykyään ammattilaisen virolaisessa Continental -tason joukkueessa Team Amplerissa. 

Kotijoukkue TWD-Länken lähtee kilpailuun kuudella ajajalla. Näistä kuudesta kolme on vielä U19 -luokan ajajia. Kokeneimmista ajajista Sauli Pietikäinen oli Willimies -ajojen korttelikilpailussa taistelemassa voitosta, mutta joutui taipumaan kolmanneksi.

Kilpailu alkaa kello 14. Yleisöllä on vapaapääsy ja se on tervetullut. Kuitenkin päijäthämäläisen hankalan koronatilanteen vuoksi yleisöltäkin odotetaan pandemiatilanteen huomioimista, vaikka kysymyksessä on ulkoilmatapahtuma. 

Fellmanin ajot vaikuttavat myös muuhun liikenteeseen. Kaikki puiston ympäristön kadut on suljettu muulta liikenteeltä kello 12:30 – 16:00. Lähtö- ja maalikatu Kyösti Kallionkatu on suljettu 10:00 – 17:30. Myös pysäköintikielto alueen kaduilla on kielletty kello 10 alkaen.


 

Porvoon Akilleksen pitkä kuiva kausi päättyi Fellmanin ajoissa

(9.8.2020 / el)

Perinteikäs ja menestyksekäs Porvoon Akilles, nykyään Akilles Green Team, otti voiton Fellmanin ajoissa vuonna 2001. Silloin kirimies Kimmo Karhu tykitti Fellmanin voittoon. Sen jälkeen ei ole voittoja Fellmanissa herunut, mutta nyt lehti kääntyi. Nuori, heinäkuussa KymiRing Pyöräilyn voittanut Jaakko Sillankorva otti komean voiton kimurantilla Fellmanin radalla. 

Tänä vuonna Fellmanin kortteliajon reittisuunnitelmia jouduttiin miettimään ja muuttamaankin pariin kertaan, kun alueen kunnallistekniset työt toivat omat pulmansa kisan läpiviennille. Noin 1,4 kilometrin reitti saatiin kuitenkin alueen toimijoiden myötävaikutuksella lukittua. Järjestäjille haastetta toivat myös koronarajoitukset, jotka vaikuttivat mm. ulkomaalaisten pyöräilijöiden poissaoloon.

Vauhtia ei kuitenkaan puuttunut tämänkään vuoden perinteisestä tunnin ja viiden kierroksen kilpailusta. Kuten ennakkoon oli odotettavissa vauhdista ja irtiottoyrityksistä pitivät huolen Akilleksen ja kotijoukkueen TWD-Länkenin ajajat. Irtiottoja nähtiin alusta asti ja kokoonpanot muodostuivat noiden kahden joukkueen ajajista. Vahva irtiotto muodostui kilpailun puolen välin jälkeen, kun kärkeen iskivät TWD-Länkenin Julius Taskinen ja Akilleksen Samuli Öhman. Kaksikko sai hyvän etumatkan pääjoukkoon, josta takaa-ajoon lähti Taskisen joukkuetoveri Sauli Pietikäinen. Hän pääsi lähelle, mutta ei kuitenkaan tavoittanut karkulaisia ja hän palasi pääjoukkoon.

Kun kilpailusta oli jäljellä pari kierrosta, pääjoukosta irtosivat Akilleksen Jaakko Sillankorva ja TWD-Länkenin Oskari Vainionpää. Heidän vetonsa oli niin vahva, että he saavuttivat kärkikaksikon viimeisellä kierroksella. Näin voitosta oli kirimässä neljä ajajaa. Loppukirin vahvin oli nuori Jaakko Sillankorva ennen kokenutta Oskari Vainionpäätä. Loppukiristä tästä tuli Kymiringin toisinto. Kolmanneksi jäi pitkän irtioton päätteeksi Akilleksen Samuli Öhman. Julius Taskinen oli neljäs. 

Pääjoukon osalta ei ollut muuta mielenkiintoa kuin siinä ajaneiden kahden junioriajajan paremmuus. Pääjoukon kirissä TWD-Länkenin Oskari Kolehmainen nappasi Fellmanin parhaan juniorin palkinnon niukasti ennen Akilleksen Leevi Kervistä.

Tulokset

Fellmanin ajot, Lahti

1 h + 5 kierrosta (Kierros 1,4 km)

1  Jaakko Sillankorva Akilles Green Team 1:11:20

2  Oskari Vainionpää TWD-Länken sa

3  Samuli Öhman Akilles Green Team sa

4  Julius Taskinen TWD-Länken sa

5  Anders Bäckman IBD Cycling 1:11:58

6  Kim Harju CCH IceHearts sa

7  Oskari Kolehmainen TWD-Länken sa

8  Sauli Pietikäinen TWD-Länken sa

9  Leevi Kervinen Akilles Green Team sa

10 Jesper Lindahl Akilles Green Team sa

11 Otto Mielikäinen TWD-Länken sa

12 Jonathan Ewalds Akilles Green Team sa

Paras junioriajaja: Oskari Kolehmainen TWD-Länken


Tuleeko Fellmanin ajoista kahden joukkueen välienmittely 

(5.8.2020 /el)

Fellmanin ajot siirtyi koronatilanteen vuoksi perinteiseltä ajankohdalta kesäkuun alusta ajettavaksi ensi lauantaina. Koronatilanne näkyy tässä maamme toiseksi vanhimmassa kilpailussa mm. siten, että ulkomaalaiset joukkueet puuttuvat nyt kokonaan. Ja normaalitilanteessa Fellmanin ajot olisivat yhtenä osana Lahti – Porvoo -kisaviikonloppua, joka on ollut myös nostamassa osanottajamäärää.

Vaikka osanottajamäärä jää nyt huomattavasti pienemmäksi kuin aikaisempina vuosina, niin kilpailusta ei tule puuttumaan laatua, vauhtia ja jännitystä. Starttiviivalla nähdään kaksi vahvaa joukkuetta, kotijoukkue TWD-Länken 10 ajajalla ja Porvoon Akilles eli Akilles Green Team saman suuruisella joukkueella. TWD-Länkenissä ajaa viime lauantaina kortteliajon SM-kilpailuissa neljänneksi sijoittunut Oskari Vainionpää, junioreiden korttelimestaruuden voittanut Jimi Aalto ja SM-hopeaa ottanut Axel Källberg. Vainionpää on vuoden 2019 Suomen kortteliajon Suomen mestari. 

Takavuosien ammattilaispyöräilijä Kari Myyryläisen vetämässä Akilles Green Teamissa ajaa tänä vuonna SM-korttelissa hopeaa ajanut Samuli Öhman ja junioreiden pronssia ajanut Leevi Kervinen. 

Nämä kaksi joukkuetta tulevat takaamaan jännityksentäyteisen kortteliajon. Kun mukana on viime vuonna Fellmanin ajojen irtiottoryhmässä voitosta taistellut, mutta niukasti toiseksi jäänyt IBD Cyclingin kokenut Anders Bäckman, niin jännitystä tulee riittämään.

Kilpailu ajetaan perinteisellä konseptilla eli tunti ja viisi kierrosta. Kierroksen mitta Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Svinhufvudinkatu – Salpauksen raitti – Ståhlberginkatu – Kyösti Kallionkatu -reitillä on n. 1,4 kilometriä. Pyöräilijät kilpailevat lisäksi seitsemästä välikirivoitosta. Niillä ei ole vaikutusta lopputuloksiin eikä niistä anneta hyvityksiä, mutta välikiripalkinnot saavat pyöräilijät yrittämään kirivoittoja.

Kilpailu alkaa lauantaina kello 15, lähtö ja maali ovat perinteisellä paikalla Fellmanin kioskin kohdalla. Yleisöllä on vapaa pääsy.

Poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä

Fellmanin ajot aiheuttaa liikennejärjestelyjä. Pysäköinti kortteliajon kaduilla eli Kyösti Kallionkadulla, Paasikivenkadulla, Svinhufvudinkadulla ja Ståhlberginkadulla on kielletty lauantaina kello 10 – 16:45. Kyösti Kallionkatu on suljettuna kello 10 – 17:30 ja muut reitin kadut kello 13:30 – 16:45. Reitillä on lähes 30 liikenteenohjaajaa, jotka tarvittaessa opastavat liikkumisessa alueella. 


 

Kotijoukkueen Ukko Peltonen vahvin Fellmanin kortteliajossa

(08.06.2019 / el)

TWD-Länkenin Ukko Peltonen kiri Fellmanin ajojen voittoon jo heti ensimmäisillä kierroksilla lähteneestä viiden ajajan irtiottoryhmästä. Upea kesäsää oli houkutellut Fellmanin puistoon hyvän määrän pyöräily-yleisöä kannustamaan Fellmanin herruutta tavoittelevia korttelinkiertäjiä.

Fellmanin puiston ympäristön rakennustyöt olivat aiheuttaneet muutoksia viimeiset vuodet käytettyyn korttelirataan. Uusi 1200 metrin kierros oli nopea, mutta vaati myös hyviä ajotaitoja. Rata tarjosi hyvän mahdollisuuden irtiottoon ja sen Ukko Peltonen käytti hyväkseen neljän muun ajajan kanssa. Viiden ajajan kärkiryhmä piti yllä hyvää vauhtia. Pääjoukossa oli välillä yksittäisiä yrityksiä, mutta myös Ruotsin kortteliajon hallitsevan mestarin Emil Anderssonin Giro -joukkue yritti tosissaan ajaa karkulaisia kiinni, mutta se ei onnistunut.

Kärkiryhmä pienentyi loppukierroksilla kolmen ajajan ryhmäksi, jossa oli mukana Ukko Peltosen lisäksi maantiepyöräilyn hallitseva mestari Anders Bäckman (IBD Cycling) ja virolainen juniori Artjom Mirzojev (CFC). Kun virolainen oli osoittanut kiriherkkyytensä kilpailu välikireissä, päätti Peltonen pudottaa Mirzojevin. Yritys onnistui osalta, mutta Bäckman pystyi seuraamaan Peltosta. Kaksikko ajoi lopussa kiinni harventuneen pääjoukon ja kiri pääjoukon sisällä ykköseksi. Bäckman oli toinen ja Mirzojev kolmas. Pääjoukon kirissä Focus Continentalin Aimo Pyykkönen oli nopeampi Pro Continental -ammattilaisjoukkueen Novo Nordiskin Joonas Henttalaa. Pyykkönen siis neljäs ja Henttala viides.

Ukko Peltosen voitto oli samalla TWD-Länkenin kymmenes Fellmanin ajojen voitto 2000 -luvulla.

Viikonlopun kilpailun jatkuvat Porvoossa lauantaina Ole Wackströmin muistoajolla ja sunnuntaina perinteisellä Porvoon Ajoilla.


Perinteinen ja tasokas Fellmanin ajot perjantaina

(05062019/el)

Lahden toiseksi vanhin ja edelleen jatkuva urheilutapahtuma Fellmanin ajot on perjantaina Fellmanin puiston ympäristön kaduilla. Vauhdikas korttelikilpailu on osa tasokasta pyöräilyviikonloppua. Lauantaina kilpaillaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajossa ja sunnuntaina on vuorossa perinteinen, 91. kerran ajettava Porvoon Ajot. Porvoon Ajot on Suomen vanhin pyöräilykilpailu ja Fellmanin ajot on vain joitakin vuosia nuorempi.

Hyvä kilpailukokonaisuus tuo kilpailuihin suomalaisten lisäksi joukkueet Ruotsista, Hollannista ja Virosta. Ruotsalaisessa Göteborgin Giro Cycle Clubin joukkueessa ajaa Ruotsin hallitseva kortteliajon mestari Emil Andersson. Kun kilpailussa on mukana myös Suomen hallitseva mestari Juha Kangaskokko, on odotettavissa mielenkiintoinen taistelu Fellmanin herruudesta.

Virolaisessa CFC -joukkueessa ajaa Fellmanin ajojen viime vuoden voittaja Marten Jõeäär. Hänen joukkuetoverinaan on mm. Gert Jõeäär, joka ajoi neljä vuotta ammattilaisena ranskalaisessa Cofidis -joukkueessa. Ammattilaisväriä löytyy myös suomalaisosanottajista, sillä mukana on Team Novo Nordiskissa ajava Joonas Henttala.

Hollantilainen West-Frisia on usein Fellmanissa nähty vieras. Joka vuosi se on tuonut eurooppalaista vauhtia ja joukkueen ajajat ovat olleet Fellmanin voittotaisteluissa. Niin varmasti tänäkin vuonna, sillä joukkueessa on useita kriterium- ja kermessekilpailujen taitajia.

Kotijoukkue TWD-Länken lähtee kilpailuun nuorella, kymmenen ajajan miehistöllä. Kokemusta joukkueeseen tuovat Belgiassa ajava Oskari Vainionpää ja Ranskassa ajava Sauli Pietikäinen. Kun viime vuonna voitto meni TWD-Länkenin ajajilta sivu suun, niin tänä vuonna on kova yritys saada voittajaluetteloon lahtelaisjoukkueen nimi.

Kilpailu käydään perinteisellä tavalla. Kilpailun kesto on tunti ja viisi kierrosta. Nopea-rytmisen kilpailun takaa kahdeksan yllätysvälikiriä. Välikirit ovat oma kilpailunsa, niillä ei ole vaikusta lopputulokseen. Viimeisellä kierroksella ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt on kilpailun voittaja. Kilpailu alkaa kello 19 ja yleisöllä on vapaa pääsy.

Kilpailu sulkee katuja

Fellmanin ajojen vuoksi Kyösti Kallionkatu, Paasikivenkatu ja Ståhlberginkatu on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina kello 17 – 21. Pysäköintikielto edellä mainituilla kaduilla astuu voimaan perjantaina kello 11.


 

Kautta aikojen kansainvälisin Fellmanin ajot perjantaina

(06062018 el)

Fellmanin ajot on kerännyt lähes joka vuosi hyvän määrä ulkomaalaisia ajajia kiertämään Fellmanin puistorataa. Tänä vuonna Fellman saa runsain mitoin kansainvälisyyttä, sillä lähes puolet noin 70 ajajan määrästä on ulkomaalaisia.

Perjantaina kello 19 alkavaan kilpailuun on ilmoittautunut viisi ulkomaalaista joukkuetta: Hollannista vanha Fellman –kävijä West-Frisia, Ruotsista kaksi joukkuetta (CK Hymer ja Giro Cycle Team), Viron tämän hetken ykkösjoukkue Cycling Tartu ja suomalaisen Velosportin sponsoroima viipurilainen joukkue. Näiden lisäksi kansainvälisyyttä löytyy suomalaisesta Continental –tason ammattilaisjoukkueesta Memil-CCN Pro Cyclingista.

Suomesta isäntäjoukkueen TWD-Länkenin lisäksi on lähes täydellä miehistöllään kokkolalainen GIF-Chebici, Turun Urheiluliitto ja helsinkiläinen CCH. Lisäksi on muutama seura lähettänyt Lahteen pienehkön joukkueen. Moni suomalainen kilpailija on päättänyt keskittyä sunnuntaina ajettavaan Porvoon Ajoon eikä aja Fellmanin ajoja eikä lauantaina Porvoossa Ole Wackströmin muistoajoa.

Tunnin ja viisi kierrosta kestävää kilpailua vauhditetaan kahdeksalla välikirillä. Välikirit ovat erillisiä palkintokirejä niin, että niiden tulos ei vaikuta lopputulokseen. Kilpailun voittaja ratkeaa viimeisen kierroksen maalikirissä.

Tänä vuonna kilpailureittiä on jouduttu muuttamaan ja vauhti tulee olemaan edellisvuosia kovempaa. Lähtö ja maali on kavennetulla, mutta edelleen riittävän leveällä ja uuden pinnan saaneella Kyösti Kallionkadulla. Reitti jatkuu siitä Paasikivenkadun päähän liikenneympyrään, josta se kääntyy pohjoiseen Svinhufvudinkadulle. Svinhufvudinkadun päästä käännytään Svinhufvudinkatu 2:n pysäköintialueelle ja edelleen takaisin maalisuoralle Kyösti Kallionkadulle.  

Fellmanin ajot vaikuttavat liikenteeseen niin, että kilpailureitti (Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Svinhufvudinkatu) on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina kello 17:45 – 21:00. Pysäköintikielto näillä kaduilla alkaa perjantaina kello 11.

Kilpailuun on yleisöllä vapaa pääsy.


 

Fellmanin pyöräilyperinteet jatkuvat kovatasoisella kilpailulla lauantaina

(07062017 el)

Lahden Fellmaninpuiston pitkät pyöräilyperinteet jatkuvat lauantaina kovatasoisella ja vauhdikkaalla kortteliajolla. Tämänvuotiseen kilpailuun on tulossa suomalaisjoukkueiden lisäksi joukkueita Hollannista, Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Ulkomaalaisia ajajia on mukana 23, kun kilpailussa on mukana kaikkiaan 62 pyöräilijää. Määrä on hyvä Fellmanin osittain kapeallekin 1,3 kilometrin kierrokselle.  

Yhden tunnin ja viiden kierroksen kilpailua vahdittavat kahdeksan välikiriä. Välikirien sijoitukset eivät vaikuta lopputuloksiin. Voittaja selviää loppukirissä. Näin jännitys säilyy kilpailun loppuun saakka.

Viimevuosina kilpailua ovat hallinneet kotijoukkueen TWD-Länkenin ajajat. Viimeisen 10 vuoden aikana voittaja on löytynyt vain kolmesti kotijoukkueen ulkopuolelta. TWD-Länkenin ajajat ovat ottaneet neljä viimeistä voittoa.

Tänä vuonna TWD-Länken starttaa vahvalla yhdeksän ajajan joukkueella. Mukana ovat ensimmäistä viikonloppua myös kaikki ulkomailla ajavat joukkueen pyöräilijät. Viimeisenä kotiutuu torstaina tätä viikonloppua ja SM-kilpailuja varten Ranskassa ajava Jaakko Hänninen. Belgiassa ajava Oskari Vainionpää palasi maanantaina kotimaahan. Hollannissa pyöräilevät Aleksi Hänninen ja Roope Nurmi ovat olleet Suomessa jo muutaman viikon.

Fellmanin ajot on osa Suomen maantiepyöräilyn ykkösviikonloppua. Perjantaina kilpaillaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajoissa ja sunnuntaina on vuorossa Suomen vanhin pyöräilykilpailu, 89. kerran ajettava Porvoon Ajo. Hyvä kilpailukokonaisuus on houkutellut mukavan määrän kilpailijoita Suomen ulkopuoleltakin. Tämä viikonloppu on viimeinen ennen kesäkuun puolessa välissä Pudasjärven Syötteellä ajattavia maantiepyöräilyn SM-kilpailuja.

Fellmanin ajot alkaa kello 15 ja kilpailua pääsee seuraamaan maksutta.

Tapahtumat ja pysäköintirajoitukset vaikuttavat autoiluun

Fellmanin ajojen kilpailureitti Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Ståhlberginkatu – Svinhufvudinkatu on suljettu muulta liikenteeltä lauantaina kello 13:45 alkaen kilpailun loppuun kello 16:30 asti. Pysäköintikielto kilpailureitin kaduilla alkaa jo perjantaiaamuna katujen puhdistuksen vuoksi.

Urheilu- ja messukeskuksen ja lähialueen monet tapahtumat kannattaa ottaa huomioon. Pysäköintitilaa Fellmanin puiston ja Urheilukeskuksen läheisyydessä ei ole. On suositeltavaa, että lahtelaiset käyttävät oman auton sijasta muita kulkuneuvoja tai käyttävät kauempana olevia pysäköintitiloja kuten Toriparkkia.


Lahti on tapahtumien kaupunki - Fellmanin ajot osa tapahtumaviikonloppua

(08052017,30052017 el)

Fellmanin ajot on yksi tapahtuma vilkasssa Lahden tapahtumaviikonlopussa 9.- 11.6.2017. Tapahtumat sijoittuvat Lahden Urheilukeskukseen (hiihtostadion) tai sen lähiympäristöön. Tapahtumat tulevat keräämään useita tuhansia tapahtumavieraita.

Fellmanin ajojen lisäksi nämä tapahtumat ovat Fellmanin puiston molemmin puolin:

Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue

2017 Ruoka & Juoma -messut

Pohjoismaisten Keittiömestareiden Kongressi NKF

Performing Arts SM

YAG Yuoth Athletics Games

Eliittikisat 

Suomen Keskustanaiset ry:n edustajakokous

Pesisjunioreiden alueleiri

Tämä kaikki järjestetään n. yhden neliökilometrin alueella! Pysäköintimahdollisuuksia alueella on hyvin rajallinen määrä. Siksi kannattaa suosia julkisia välineitä ja/tai tulla paikalle pyöräillen tai jalkaisin. Autoille löytyy hyvää pysäköintitilaa esimerkiksi Toriparkista.


TWD-Länken tyly isäntä Fellmanin ajoissa

(11.6.2016 el)

TWD-Länken näytti kotiyleisölle parasta osaamistaan ja oli varsin tyly isäntä Fellmanin ajoissa Lahdessa. Joukkue starttasi kilpailuun seitsemällä miehellä ja otti seitsemän ensimmäistä sijaa. Se ei antanut yhtään välikiriäkään vieraille. Kilpailu käytiin 1,3 kilometrin vauhdikkaalla radalla, jota kierrettiin tunti ja viisi kierrosta. Kahdeksan välikiriä toivat lisämaustetta.

Kilpailu alkoi kovalla tempolla. Isäntäjoukkue yritti heti saada sopivaa irtiottoa ja onnistuikin siinä muutaman yrityksen jälkeen. Kärkeen muodostui TWD-Länkenin kolmen ajajan ryhmä, jossa ajoivat Jesse Kaislavuo, Jaakko Hänninen ja Juho Hänninen.

Trio piti sellaista vauhtia, että vaikka takana pääjoukossa lähinnä GIF-Chebici yritti koko joukkueen voimin tavoittaa kärkiryhmää, se meni menojaan. Viimeisillä kierroksilla kärjen takaa vielä irtosi TWD-Länkenin kaksikko Samuel Pökälä ja Sami Tiainen. Nämäkin pysyivät pääjoukon tavoittamattomissa.

Loppukirissä Jesse Kaislavuo oli nopein ennen Jaakko Hännistä ja Juho Hännistä. Heidän takanaan Sami Tiainen oli nopeampi kuin Samuel Pökälä. Kun pääjoukon kirissä TWD-Länkenin Roope Nurmi ja Oskari Vainionpää olivat nopeimmat, historiallinen voitto oli tehty. Kotijoukkue selätti kaikki muut ja vei seitsemän ensimmäistä sijaa.

Edellisenä päivänä joukkue vei kaksoisvoiton Ole Wackströmin muistoajossa Porvoossa. Sunnuntaina on edessä kova haaste, kun vuorossa on Porvoon Ajo.

Tulokset
Fellmanin ajot, Lahti

Kortteliajo, 1  h + 5 kierrosta

1 Jesse Kaislavuo TWD-Länken   1:10:50
2 Jaakko Hänninen TWD-Länken  s.a.
3 Juho Hänninen TWD-Länken s.a
4 Sami Tiainen TWD-Länken 1:11:44
5 Samuel Pökälä TWD-Länken s.a.
6 Roope Nurmi TWD-Länken 1:11:55
7 Oskari Vainionpää TWD-Länken  s.a.
8 Antti-Jussi Juntunen Finnfalz-Rush Racing s.a.    .
9 Sasu Halme Finnfalz-Rush Racing  s.a.
10 Juhana Hietala CCH-Kivenlahden Pyörähuolto  s.a


Lahtelaisesta urheilukulttuurista pidetään huolta – Fellmanin ajot lauantaina

 

Yksi osa lahtelaista urheilukulttuuria on Fellmanin ajot. Perinne jatkuu jälleen tulevana lauantaina, jolloin Fellmanin puiston ympäristössä korttelirataa kiertävät Suomen parhaat kortteliajajat. Vauhdikas ja yleisöystävällinen kilpailu on jälleen kerännyt yli 50 pyöräilijää taistelemaan Fellmanin voitosta ja kahdeksasta välikiristä.

Kilpailussa ennakkosuosikkina ovat järjestävän seuran TWD-Länkenin ajajat. Joukkue on ottanut tänä vuonna jo 12 voittoa ja kotimaisissa kilpailuissa joukkue on menettänyt voiton vain kerran. Kun Fellmanin voittokin on tullut kolmena vuonna peräkkäin, ennakkosuosikin asema on väistämätön.

TWD-Länkenin kahdeksan ajajan miehistö ei kuitenkaan pääse helpolla, sillä Kokkolaan täksi kaudeksi synnytetty GIF–Chebici tuo lähtöviivalle kovan yhdeksän ajajan joukkueen ja haluaa kukistaa TWD-Länkenin. Niin myös moni muu joukkue, mukaan lukien nuorten maajoukkue, joka ajaa Škoda Fincycling –nimellä. Monella  muulla joukkueella ja ajajalla on yllätysmahdollisuus.

Tuleva viikonloppu tulee olemaan suomalaisen maantiepyöräilyn superviikonloppu. Lahden kilpailun lisäksi ajetaan jo perjantaina Porvoossa ensimmäinen Ole Wackströmin muistoajo ja sunnuntaina kotimainen klassikko Porvoon Ajo. Porvoon Ajo on Suomen vanhin maantiepyöräilykilpailu. Se ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1926. Fellmanin ajot voi myös ylpeillä iällään. Se käynnistyi jo 1930 –luvulla.

Fellmanin ajot alkaa kello 15. Yleisöllä on vapaa pääsy.

08.06.2016 el


 

Samuel Pökälä uusi viimevuotisen voittonsa Fellmanin kortteliajossa
 

(6.6.2015 el)

TWD-Länkenin Samuel Pökälä uusi voittonsa Lahdessa ajetussa Fellmanin kortteliajossa. Suomen Pyöräilyunionin  maantiepyöräilycupiin, Škoda maantiecupin osakilpailun kärki karkasi muilta jo kilpailun alkuvaiheessa. Korttelikilpailu ajettiin tunnin ja viiden kierroksen mittaisena.

Hyvällä vauhdilla alkanut kilpailu ja ratkaisevan käänteen jo reilun 10 minuutin jälkeen. Kärkeen karkasivat TWD-Länkenin Juho Hänninen ja ruotsalaisen Bliz-Meridan hollantilainen Yannick Janssen. Kaksikko sai noin puolen minuutin eron pääjoukkoon. Kun kilpailusta oli noin puolet jäljellä noin puolet, Samuel Pökälä karkasi pääjoukolta ja nousi kärkiryhmään.

Kolmikko jatkoi kärjessä sopuisasti vetotöitä tehden, vaikka Janssen ymmärsi oman asemansa kahden vahvan lahtelaisajajan puristuksessa. Bliz-Merida yritti muutaman kerran saada apuvoimia hollantilaiselle, mutta hyvin pääjoukossa ajaneet twdlänkeniläiset pitivät huolen, että kukaan ei nouse kärkeen ilman heitä.

Kun kilpailusta oli ajamatta viisi kierrosta, tilanne oli jo selvä. Kärkikolmikko ratkaisee voiton. Yannick Janssenilla oli tukalat paikat. Kolmikko tuli pitkän maalisuoran alkuun yhdessä, mutta sekä Juho Hänninen että Samuel Pökälä hiillostivat hollantilaista. Hollantilaisen eväät oli syöty, kun Samuel Pökälä iski lopussa voittoon. Yannick Janssen jäi toiseksi ja hyvän korttelirupeaman tehnyt Juho Hänninen oli kolmas.

Kun pääjoukon kiri meni TWD-Länkenin Roope Nurmelle ja viideskin sija jäi kotiseuran Ben Carmanille, niin päivä oli lahtelaisille erinomainen.

- Täytyy sanoa, että Samuelin nousu kaveriksi teki minun olon paljon helpommaksi. Janssen on vahva ja kokenut ajaja. Tulos lämmittää mieltä, kertoi Juho Hänninen.

- Päivän tavoite oli voitto meille. Se tuli ja kun itse pääsee voittamaan tässä kilpailussa, niin onhan tämä mukavaa, kertoi Samuel Pökälä.

TWD-Länken vahvisti vain asemiaan maantiepyöräilycupissa. Roope Nurmi johtaa ja seuraavatkin kärkitilat ovat saman joukkueen hallussa.

 


Fellmanin ajot – kauden tasokkain kortteliajo Lahdessa lauantaina

(4.6.2015el)
Fellmanin ajot, jo 1930 –luvulta asti ajettu pyöräilyn vauhdikas korttelikilpailu ajetaan Lahdessa lauantaina. Tänä vuonna Fellmanin puiston ympäri 1,3 kilometrin rataa kiertää lähes 80 pyöräilijää. Nyt on mukana myös neljä tasokasta ulkomaalaisjoukkuetta. Kilpailu tulee olemaan parasta kortteliajoa, mitä tänä vuonna Suomessa nähdään.

Kilpailu ajetaan viimevuosilta tutulla kaavalla. Kilpailu kestää tunnin ja viisi kierrosta ja sitä vauhdittaa kahdeksan välikiriä. Välikirit ovat yllätyskirejä, joista kirin voittaja saa erillisen kiripalkinnon. Välikirien tulokset eivät vaikuta kilpailun lopputulokseen.

Kotijoukkue TWD-Länken on ollut vahva Fellmanin ajoissa. Viime ja edellisenä vuonna voitto jäi Lahteen. Vaikka TWD-Länkenin kotimaan kilpailut ovat menneet alkukautena hyvin, mutta nyt vastus on kova. Ruotsalainen Bliz-Merida on amatöörijoukkue, mutta vastaa tasoltaan Continental –ammattilaisjoukkuetta. Onkin hyvin todennäköistä, että tämän vuoden Fellmanin herruus ratkaistaan näiden kahden joukkueen välillä. Kilpailu tulee olemaan alusta asti kovavauhtinen ja mielenkiintoinen.

- Fellmanin voitto on aina itselläkin tavoitteena. Mutta jos joku meidän joukkueesta voittaa ja olen itse voinut vaikuttaa voittoon, niin olen erittäin tyytyväinen. Tänä vuonna kilpailu on kuitenkin tosi kova, aprikoi viimevuotinen Fellman -voittaja Samuel Pökälä.

Fellmanin ajot kuuluu tänä vuonna Suomen Pyöräilyunionin Śkoda –maantiepyöräilycupiin. Seitsemän kilpailun cupista on ajettu nyt kaksi osakilpailua ja TWD-Länkenillä on cupissa nelosjohto. Joukkueen kirimies Roope Nurmi on johdossa ja Sami Tiainen, Ben Carman ja Jesse Kaislavuo ovat seuraavina.

Vauhdikas pyöräilyviikonloppu jatkuu sunnuntaina Porvoossa, jossa ajetaan maamme maantiepyöräilyn kuningaskilpailu, 87. Porvoon Ajo.

Fellmanin ajot alkaa lauantaina kello 15 ja yleisöllä on kilpailuun vapaa pääsy.


Team Bliz-Merida Fellmanin ajoihin

13.2.2015

Ruotsalainen Team Bliz-Merida on ensimmäisenä ulkomaalaisen joukkueena vahvistanut osallistumisensa Fellmanin ajoihin sekä seuraavana päivänä Porvoon Ajoon.

Bliz-Meridassa ajavat mm. suomalaiset Hiski Kanerva ja Niklas Henttala.


 

Fellmanin ajoissa kotijoukkueen kaksoisvoitto

 

7.6.2014

Lahdessa ajettu perinteinen korttelikilpailu Fellmanin ajot päättyi kotijoukkueen TWD-Länkenin kaksoisvoittoon. Voiton ratkaisut tapahtuivat yllättäen jo ensimmäisellä kierroksella, kun kaksikko Mikko Paajanen – Samuel Pökälä iski karkuun muita.

Yhden tunnin ja viisi 1300 metrin kierrosta kestänyt kilpailu meni muutenkin TWD-Länkenin tahdittamana. Kun kärkikaksikko ajoi tasaisesti karkuun, pääjoukon yksittäiset yritykset tulivat torjutuiksi muiden TWD-Länken -ajajien toimesta. Paajanen – Pökälä olisi saanut ajettua pääjoukon kierroksella kiinni, mutta sitä he eivät halunneet tehdä, koska silloin koko joukko olisi kamppaillut välikiripalkinnoista. Nyt kaksikko keräsi kaikki kahdeksan välikiriä omaan pussiinsa.

Kun kilpailusta oli jäljellä viimeiset viisi kierrosta, pääjoukosta irtosi TWD-Länkenin nuori Oskari Vainionpää. Hän oli pitkään kiinni kolmannessa tilassa, mutta pääjoukosta irtosi vielä norjalainen Jonas Orset. Hän saavutti viimeisellä kierroksella Vainionpään ja jätti tämän loppukirissä. Orset oli kolmas ja Vainionpää neljäs. TWD-Länkenin menestystä täydensi vielä australialaisvahvistus Ben Carman ajamalla viidenneksi.

Kilpailun alun pienestä sateesta huolimatta tapahtuma keräsi mukavan määrän pyöräilyn ystäviä kannustamaan kilpailijoita.

Kotimaiset kilpailut jatkuvat sunnuntaina Porvoossa, jossa ajetaan kotimaisen pyöräilyn kuningaskilpailu  86. Porvoon Ajo.

Tulokset

Fellmanin ajot, Lahti

Korttelikilpailu 1 tunti ja 5 kierrosta

1  Samuel Pökälä TWD-Länken 1.12.01
2  Mikko Paajanen TWD-Länken s.a.
3  Jonas Orset (Norja) China Wuxi Jilun Cycling 1.12.48
4  Oskari Vainionpää TWD-Länken s.a.
5  Ben Carman (Australia) TWD-Länken s.a.
6  Pavel Sveshnikov (Venäjä) Team Velosport 1.12.55
7  Jesse Virtanen Turun Urheiluliitto s.a
8  Jesse Kaislavuo TWD-Länken s.a
9  Denis Skachek (Venäjä) Team Velosport s.a.
10 Jarkko Niemi Chebici-Isku s.a


Lahdessa on nähtävää ja koettavaa

 

Lahti on tapahtumien kaupunki. Ja Lahdessa on paljon nähtävää. Tervetuloa Lahteen. Selailtava Lahti Regionin kesäopas on mainio työkalu. Kannattaa tutustua>>>


Vahvoja perinteitä ylläpidetään - Fellmanin ajot lauantaina
 

5.6.2014

Yksi suomalaisen pyöräilyn vanhemmista kilpailutapahtumista, Fellmanin ajot on jälleen lauantaina. Jo 30 –luvulla alkanut tapahtuma kiertää Fellmanin puiston ympäristön katuja. Kilpailu käydään koko 2000 –luvun käytössä olleella formaatilla. 1300 metrin rataa kierretään yksi tunti ja viisi kierrosta. Vauhti taataan kahdeksalla välikirillä, joista kilpailijat saavat tiedon kellonsoitolla.

Tämänvuotinen kilpailu on kerännyt jälleen noin 60 ajajaa tavoittelemaan Fellmanin voittoa. Fellmanin voitto on TS-korttelin, Pyynikki GP:n ja Porvoon ajon ohella kaikkien suomalaisten kilpapyöräilijöiden himoitsema. Kilpailu tulee olemaan kova. Sen takaavat muutamat vahvat joukkueet, kuten kotijoukkue TWD-Länken ja Porvoon Akilles. Näiden ohella yksittäiset ajajat yrittävät käyttää vahvojen joukkueiden vanavedessä tilaisuutta hyväkseen.

TWD-Länkenin joukkueessa ajavat mm. kortteliajon Suomen mestari Sami Tiainen, viime sunnuntaina Tarton Rattarallin voittanut Samuel Pökälä, viisi UCI -pistettä Viron ammattilaisetapeilla viikonloppuna saanut Mikko Paajanen ja seuran nuoret australialaiset Ben Carman ja Dylan Newbery. Lisäksi joukkueessa ajavat viime vuonna TS-korttelin voittanut Risto Aaltio, Tour of Estonian ensimmäisellä etapilla yhdeksänneksi polkenut Roope Nurmi ja nuoret Arno Hämäläinen ja Oskari Vainonpää sekä yhdistetystä pyöräilyyn vaihtanut Jesse Kaislavuo. Ilari Kahila, joka voitti tänä vuonna TS-korttelin Turussa, loukkaantui viime viikonvaihteessa BMX-radalla ja hänen osallistumisensa on epävarmaa.

Porvoon Akilleksen vahvassa joukkueessa ajaa mm. Marek Salermo, joka löi Pyynikki GP:n loppukirissä Samuel Pökälän ja otti jo neljännen Pyynikin voittonsa. Toinen vahva ennakkosuosikki Fellmanin voittajaksi on porilainen Matti Manninen, joka ajaa ruotsalaisessa Bliz-Merida –joukkueessa. Kilpailun ulkomaalaiset ovat kysymysmerkkejä, mutta mm. norjalainen Jonas Orset saattaa olla kova kortteliajaja. Samoin hollantilainen Tijl Van Der Steeg. Korttelikilpailun luonteeseen kuuluu, että joukosta voi nousta myös musta hevonen, joka pesee ennakkosuosikit.

Kilpailu alkaa kello 15 ja yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Kuva: Heikki Ståhl

 


Seuraava Fellmanin ajot lauantaina 8.8.2020 klo 15

 


Tuleeko Fellmanin ajoista kahden joukkueen välienmittely 

(5.8.2020 /el)

Fellmanin ajot siirtyi koronatilanteen vuoksi perinteiseltä ajankohdalta kesäkuun alusta ajettavaksi ensi lauantaina. Koronatilanne näkyy tässä maamme toiseksi vanhimmassa kilpailussa mm. siten, että ulkomaalaiset joukkueet puuttuvat nyt kokonaan. Ja normaalitilanteessa Fellmanin ajot olisivat yhtenä osana Lahti – Porvoo -kisaviikonloppua, joka on ollut myös nostamassa osanottajamäärää.

Vaikka osanottajamäärä jää nyt huomattavasti pienemmäksi kuin aikaisempina vuosina, niin kilpailusta ei tule puuttumaan laatua, vauhtia ja jännitystä. Starttiviivalla nähdään kaksi vahvaa joukkuetta, kotijoukkue TWD-Länken 10 ajajalla ja Porvoon Akilles eli Akilles Green Team saman suuruisella joukkueella. TWD-Länkenissä ajaa viime lauantaina kortteliajon SM-kilpailuissa neljänneksi sijoittunut Oskari Vainionpää, junioreiden korttelimestaruuden voittanut Jimi Aalto ja SM-hopeaa ottanut Axel Källberg. Vainionpää on vuoden 2019 Suomen kortteliajon Suomen mestari. 

Takavuosien ammattilaispyöräilijä Kari Myyryläisen vetämässä Akilles Green Teamissa ajaa tänä vuonna SM-korttelissa hopeaa ajanut Samuli Öhman ja junioreiden pronssia ajanut Leevi Kervinen. 

Nämä kaksi joukkuetta tulevat takaamaan jännityksentäyteisen kortteliajon. Kun mukana on viime vuonna Fellmanin ajojen irtiottoryhmässä voitosta taistellut, mutta niukasti toiseksi jäänyt IBD Cyclingin kokenut Anders Bäckman, niin jännitystä tulee riittämään.

Kilpailu ajetaan perinteisellä konseptilla eli tunti ja viisi kierrosta. Kierroksen mitta Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Svinhufvudinkatu – Salpauksen raitti – Ståhlberginkatu – Kyösti Kallionkatu -reitillä on n. 1,4 kilometriä. Pyöräilijät kilpailevat lisäksi seitsemästä välikirivoitosta. Niillä ei ole vaikutusta lopputuloksiin eikä niistä anneta hyvityksiä, mutta välikiripalkinnot saavat pyöräilijät yrittämään kirivoittoja.

Kilpailu alkaa lauantaina kello 15, lähtö ja maali ovat perinteisellä paikalla Fellmanin kioskin kohdalla. Yleisöllä on vapaa pääsy.

Poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä

Fellmanin ajot aiheuttaa liikennejärjestelyjä. Pysäköinti kortteliajon kaduilla eli Kyösti Kallionkadulla, Paasikivenkadulla, Svinhufvudinkadulla ja Ståhlberginkadulla on kielletty lauantaina kello 10 – 16:45. Kyösti Kallionkatu on suljettuna kello 10 – 17:30 ja muut reitin kadut kello 13:30 – 16:45. Reitillä on lähes 30 liikenteenohjaajaa, jotka tarvittaessa opastavat liikkumisessa alueella. 


 

Kotijoukkueen Ukko Peltonen vahvin Fellmanin kortteliajossa

(08.06.2019 / el)

TWD-Länkenin Ukko Peltonen kiri Fellmanin ajojen voittoon jo heti ensimmäisillä kierroksilla lähteneestä viiden ajajan irtiottoryhmästä. Upea kesäsää oli houkutellut Fellmanin puistoon hyvän määrän pyöräily-yleisöä kannustamaan Fellmanin herruutta tavoittelevia korttelinkiertäjiä.

Fellmanin puiston ympäristön rakennustyöt olivat aiheuttaneet muutoksia viimeiset vuodet käytettyyn korttelirataan. Uusi 1200 metrin kierros oli nopea, mutta vaati myös hyviä ajotaitoja. Rata tarjosi hyvän mahdollisuuden irtiottoon ja sen Ukko Peltonen käytti hyväkseen neljän muun ajajan kanssa. Viiden ajajan kärkiryhmä piti yllä hyvää vauhtia. Pääjoukossa oli välillä yksittäisiä yrityksiä, mutta myös Ruotsin kortteliajon hallitsevan mestarin Emil Anderssonin Giro -joukkue yritti tosissaan ajaa karkulaisia kiinni, mutta se ei onnistunut.

Kärkiryhmä pienentyi loppukierroksilla kolmen ajajan ryhmäksi, jossa oli mukana Ukko Peltosen lisäksi maantiepyöräilyn hallitseva mestari Anders Bäckman (IBD Cycling) ja virolainen juniori Artjom Mirzojev (CFC). Kun virolainen oli osoittanut kiriherkkyytensä kilpailu välikireissä, päätti Peltonen pudottaa Mirzojevin. Yritys onnistui osalta, mutta Bäckman pystyi seuraamaan Peltosta. Kaksikko ajoi lopussa kiinni harventuneen pääjoukon ja kiri pääjoukon sisällä ykköseksi. Bäckman oli toinen ja Mirzojev kolmas. Pääjoukon kirissä Focus Continentalin Aimo Pyykkönen oli nopeampi Pro Continental -ammattilaisjoukkueen Novo Nordiskin Joonas Henttalaa. Pyykkönen siis neljäs ja Henttala viides.

Ukko Peltosen voitto oli samalla TWD-Länkenin kymmenes Fellmanin ajojen voitto 2000 -luvulla.

Viikonlopun kilpailun jatkuvat Porvoossa lauantaina Ole Wackströmin muistoajolla ja sunnuntaina perinteisellä Porvoon Ajoilla.


Perinteinen ja tasokas Fellmanin ajot perjantaina

(05062019/el)

Lahden toiseksi vanhin ja edelleen jatkuva urheilutapahtuma Fellmanin ajot on perjantaina Fellmanin puiston ympäristön kaduilla. Vauhdikas korttelikilpailu on osa tasokasta pyöräilyviikonloppua. Lauantaina kilpaillaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajossa ja sunnuntaina on vuorossa perinteinen, 91. kerran ajettava Porvoon Ajot. Porvoon Ajot on Suomen vanhin pyöräilykilpailu ja Fellmanin ajot on vain joitakin vuosia nuorempi.

Hyvä kilpailukokonaisuus tuo kilpailuihin suomalaisten lisäksi joukkueet Ruotsista, Hollannista ja Virosta. Ruotsalaisessa Göteborgin Giro Cycle Clubin joukkueessa ajaa Ruotsin hallitseva kortteliajon mestari Emil Andersson. Kun kilpailussa on mukana myös Suomen hallitseva mestari Juha Kangaskokko, on odotettavissa mielenkiintoinen taistelu Fellmanin herruudesta.

Virolaisessa CFC -joukkueessa ajaa Fellmanin ajojen viime vuoden voittaja Marten Jõeäär. Hänen joukkuetoverinaan on mm. Gert Jõeäär, joka ajoi neljä vuotta ammattilaisena ranskalaisessa Cofidis -joukkueessa. Ammattilaisväriä löytyy myös suomalaisosanottajista, sillä mukana on Team Novo Nordiskissa ajava Joonas Henttala.

Hollantilainen West-Frisia on usein Fellmanissa nähty vieras. Joka vuosi se on tuonut eurooppalaista vauhtia ja joukkueen ajajat ovat olleet Fellmanin voittotaisteluissa. Niin varmasti tänäkin vuonna, sillä joukkueessa on useita kriterium- ja kermessekilpailujen taitajia.

Kotijoukkue TWD-Länken lähtee kilpailuun nuorella, kymmenen ajajan miehistöllä. Kokemusta joukkueeseen tuovat Belgiassa ajava Oskari Vainionpää ja Ranskassa ajava Sauli Pietikäinen. Kun viime vuonna voitto meni TWD-Länkenin ajajilta sivu suun, niin tänä vuonna on kova yritys saada voittajaluetteloon lahtelaisjoukkueen nimi.

Kilpailu käydään perinteisellä tavalla. Kilpailun kesto on tunti ja viisi kierrosta. Nopea-rytmisen kilpailun takaa kahdeksan yllätysvälikiriä. Välikirit ovat oma kilpailunsa, niillä ei ole vaikusta lopputulokseen. Viimeisellä kierroksella ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt on kilpailun voittaja. Kilpailu alkaa kello 19 ja yleisöllä on vapaa pääsy.

Kilpailu sulkee katuja

Fellmanin ajojen vuoksi Kyösti Kallionkatu, Paasikivenkatu ja Ståhlberginkatu on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina kello 17 – 21. Pysäköintikielto edellä mainituilla kaduilla astuu voimaan perjantaina kello 11.


 

Kautta aikojen kansainvälisin Fellmanin ajot perjantaina

(06062018 el)

Fellmanin ajot on kerännyt lähes joka vuosi hyvän määrä ulkomaalaisia ajajia kiertämään Fellmanin puistorataa. Tänä vuonna Fellman saa runsain mitoin kansainvälisyyttä, sillä lähes puolet noin 70 ajajan määrästä on ulkomaalaisia.

Perjantaina kello 19 alkavaan kilpailuun on ilmoittautunut viisi ulkomaalaista joukkuetta: Hollannista vanha Fellman –kävijä West-Frisia, Ruotsista kaksi joukkuetta (CK Hymer ja Giro Cycle Team), Viron tämän hetken ykkösjoukkue Cycling Tartu ja suomalaisen Velosportin sponsoroima viipurilainen joukkue. Näiden lisäksi kansainvälisyyttä löytyy suomalaisesta Continental –tason ammattilaisjoukkueesta Memil-CCN Pro Cyclingista.

Suomesta isäntäjoukkueen TWD-Länkenin lisäksi on lähes täydellä miehistöllään kokkolalainen GIF-Chebici, Turun Urheiluliitto ja helsinkiläinen CCH. Lisäksi on muutama seura lähettänyt Lahteen pienehkön joukkueen. Moni suomalainen kilpailija on päättänyt keskittyä sunnuntaina ajettavaan Porvoon Ajoon eikä aja Fellmanin ajoja eikä lauantaina Porvoossa Ole Wackströmin muistoajoa.

Tunnin ja viisi kierrosta kestävää kilpailua vauhditetaan kahdeksalla välikirillä. Välikirit ovat erillisiä palkintokirejä niin, että niiden tulos ei vaikuta lopputulokseen. Kilpailun voittaja ratkeaa viimeisen kierroksen maalikirissä.

Tänä vuonna kilpailureittiä on jouduttu muuttamaan ja vauhti tulee olemaan edellisvuosia kovempaa. Lähtö ja maali on kavennetulla, mutta edelleen riittävän leveällä ja uuden pinnan saaneella Kyösti Kallionkadulla. Reitti jatkuu siitä Paasikivenkadun päähän liikenneympyrään, josta se kääntyy pohjoiseen Svinhufvudinkadulle. Svinhufvudinkadun päästä käännytään Svinhufvudinkatu 2:n pysäköintialueelle ja edelleen takaisin maalisuoralle Kyösti Kallionkadulle.  

Fellmanin ajot vaikuttavat liikenteeseen niin, että kilpailureitti (Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Svinhufvudinkatu) on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina kello 17:45 – 21:00. Pysäköintikielto näillä kaduilla alkaa perjantaina kello 11.

Kilpailuun on yleisöllä vapaa pääsy.


 

Fellmanin pyöräilyperinteet jatkuvat kovatasoisella kilpailulla lauantaina

(07062017 el)

Lahden Fellmaninpuiston pitkät pyöräilyperinteet jatkuvat lauantaina kovatasoisella ja vauhdikkaalla kortteliajolla. Tämänvuotiseen kilpailuun on tulossa suomalaisjoukkueiden lisäksi joukkueita Hollannista, Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Ulkomaalaisia ajajia on mukana 23, kun kilpailussa on mukana kaikkiaan 62 pyöräilijää. Määrä on hyvä Fellmanin osittain kapeallekin 1,3 kilometrin kierrokselle.  

Yhden tunnin ja viiden kierroksen kilpailua vahdittavat kahdeksan välikiriä. Välikirien sijoitukset eivät vaikuta lopputuloksiin. Voittaja selviää loppukirissä. Näin jännitys säilyy kilpailun loppuun saakka.

Viimevuosina kilpailua ovat hallinneet kotijoukkueen TWD-Länkenin ajajat. Viimeisen 10 vuoden aikana voittaja on löytynyt vain kolmesti kotijoukkueen ulkopuolelta. TWD-Länkenin ajajat ovat ottaneet neljä viimeistä voittoa.

Tänä vuonna TWD-Länken starttaa vahvalla yhdeksän ajajan joukkueella. Mukana ovat ensimmäistä viikonloppua myös kaikki ulkomailla ajavat joukkueen pyöräilijät. Viimeisenä kotiutuu torstaina tätä viikonloppua ja SM-kilpailuja varten Ranskassa ajava Jaakko Hänninen. Belgiassa ajava Oskari Vainionpää palasi maanantaina kotimaahan. Hollannissa pyöräilevät Aleksi Hänninen ja Roope Nurmi ovat olleet Suomessa jo muutaman viikon.

Fellmanin ajot on osa Suomen maantiepyöräilyn ykkösviikonloppua. Perjantaina kilpaillaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajoissa ja sunnuntaina on vuorossa Suomen vanhin pyöräilykilpailu, 89. kerran ajettava Porvoon Ajo. Hyvä kilpailukokonaisuus on houkutellut mukavan määrän kilpailijoita Suomen ulkopuoleltakin. Tämä viikonloppu on viimeinen ennen kesäkuun puolessa välissä Pudasjärven Syötteellä ajattavia maantiepyöräilyn SM-kilpailuja.

Fellmanin ajot alkaa kello 15 ja kilpailua pääsee seuraamaan maksutta.

Tapahtumat ja pysäköintirajoitukset vaikuttavat autoiluun

Fellmanin ajojen kilpailureitti Kyösti Kallionkatu – Paasikivenkatu – Ståhlberginkatu – Svinhufvudinkatu on suljettu muulta liikenteeltä lauantaina kello 13:45 alkaen kilpailun loppuun kello 16:30 asti. Pysäköintikielto kilpailureitin kaduilla alkaa jo perjantaiaamuna katujen puhdistuksen vuoksi.

Urheilu- ja messukeskuksen ja lähialueen monet tapahtumat kannattaa ottaa huomioon. Pysäköintitilaa Fellmanin puiston ja Urheilukeskuksen läheisyydessä ei ole. On suositeltavaa, että lahtelaiset käyttävät oman auton sijasta muita kulkuneuvoja tai käyttävät kauempana olevia pysäköintitiloja kuten Toriparkkia.


Lahti on tapahtumien kaupunki - Fellmanin ajot osa tapahtumaviikonloppua

(08052017,30052017 el)

Fellmanin ajot on yksi tapahtuma vilkasssa Lahden tapahtumaviikonlopussa 9.- 11.6.2017. Tapahtumat sijoittuvat Lahden Urheilukeskukseen (hiihtostadion) tai sen lähiympäristöön. Tapahtumat tulevat keräämään useita tuhansia tapahtumavieraita.

Fellmanin ajojen lisäksi nämä tapahtumat ovat Fellmanin puiston molemmin puolin:

Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue

2017 Ruoka & Juoma -messut

Pohjoismaisten Keittiömestareiden Kongressi NKF

Performing Arts SM

YAG Yuoth Athletics Games

Eliittikisat 

Suomen Keskustanaiset ry:n edustajakokous

Pesisjunioreiden alueleiri

Tämä kaikki järjestetään n. yhden neliökilometrin alueella! Pysäköintimahdollisuuksia alueella on hyvin rajallinen määrä. Siksi kannattaa suosia julkisia välineitä ja/tai tulla paikalle pyöräillen tai jalkaisin. Autoille löytyy hyvää pysäköintitilaa esimerkiksi Toriparkista.


TWD-Länken tyly isäntä Fellmanin ajoissa

(11.6.2016 el)

TWD-Länken näytti kotiyleisölle parasta osaamistaan ja oli varsin tyly isäntä Fellmanin ajoissa Lahdessa. Joukkue starttasi kilpailuun seitsemällä miehellä ja otti seitsemän ensimmäistä sijaa. Se ei antanut yhtään välikiriäkään vieraille. Kilpailu käytiin 1,3 kilometrin vauhdikkaalla radalla, jota kierrettiin tunti ja viisi kierrosta. Kahdeksan välikiriä toivat lisämaustetta.

Kilpailu alkoi kovalla tempolla. Isäntäjoukkue yritti heti saada sopivaa irtiottoa ja onnistuikin siinä muutaman yrityksen jälkeen. Kärkeen muodostui TWD-Länkenin kolmen ajajan ryhmä, jossa ajoivat Jesse Kaislavuo, Jaakko Hänninen ja Juho Hänninen.

Trio piti sellaista vauhtia, että vaikka takana pääjoukossa lähinnä GIF-Chebici yritti koko joukkueen voimin tavoittaa kärkiryhmää, se meni menojaan. Viimeisillä kierroksilla kärjen takaa vielä irtosi TWD-Länkenin kaksikko Samuel Pökälä ja Sami Tiainen. Nämäkin pysyivät pääjoukon tavoittamattomissa.

Loppukirissä Jesse Kaislavuo oli nopein ennen Jaakko Hännistä ja Juho Hännistä. Heidän takanaan Sami Tiainen oli nopeampi kuin Samuel Pökälä. Kun pääjoukon kirissä TWD-Länkenin Roope Nurmi ja Oskari Vainionpää olivat nopeimmat, historiallinen voitto oli tehty. Kotijoukkue selätti kaikki muut ja vei seitsemän ensimmäistä sijaa.

Edellisenä päivänä joukkue vei kaksoisvoiton Ole Wackströmin muistoajossa Porvoossa. Sunnuntaina on edessä kova haaste, kun vuorossa on Porvoon Ajo.

Tulokset
Fellmanin ajot, Lahti

Kortteliajo, 1  h + 5 kierrosta

1 Jesse Kaislavuo TWD-Länken   1:10:50
2 Jaakko Hänninen TWD-Länken  s.a.
3 Juho Hänninen TWD-Länken s.a
4 Sami Tiainen TWD-Länken 1:11:44
5 Samuel Pökälä TWD-Länken s.a.
6 Roope Nurmi TWD-Länken 1:11:55
7 Oskari Vainionpää TWD-Länken  s.a.
8 Antti-Jussi Juntunen Finnfalz-Rush Racing s.a.    .
9 Sasu Halme Finnfalz-Rush Racing  s.a.
10 Juhana Hietala CCH-Kivenlahden Pyörähuolto  s.a


Lahtelaisesta urheilukulttuurista pidetään huolta – Fellmanin ajot lauantaina

 

Yksi osa lahtelaista urheilukulttuuria on Fellmanin ajot. Perinne jatkuu jälleen tulevana lauantaina, jolloin Fellmanin puiston ympäristössä korttelirataa kiertävät Suomen parhaat kortteliajajat. Vauhdikas ja yleisöystävällinen kilpailu on jälleen kerännyt yli 50 pyöräilijää taistelemaan Fellmanin voitosta ja kahdeksasta välikiristä.

Kilpailussa ennakkosuosikkina ovat järjestävän seuran TWD-Länkenin ajajat. Joukkue on ottanut tänä vuonna jo 12 voittoa ja kotimaisissa kilpailuissa joukkue on menettänyt voiton vain kerran. Kun Fellmanin voittokin on tullut kolmena vuonna peräkkäin, ennakkosuosikin asema on väistämätön.

TWD-Länkenin kahdeksan ajajan miehistö ei kuitenkaan pääse helpolla, sillä Kokkolaan täksi kaudeksi synnytetty GIF–Chebici tuo lähtöviivalle kovan yhdeksän ajajan joukkueen ja haluaa kukistaa TWD-Länkenin. Niin myös moni muu joukkue, mukaan lukien nuorten maajoukkue, joka ajaa Škoda Fincycling –nimellä. Monella  muulla joukkueella ja ajajalla on yllätysmahdollisuus.

Tuleva viikonloppu tulee olemaan suomalaisen maantiepyöräilyn superviikonloppu. Lahden kilpailun lisäksi ajetaan jo perjantaina Porvoossa ensimmäinen Ole Wackströmin muistoajo ja sunnuntaina kotimainen klassikko Porvoon Ajo. Porvoon Ajo on Suomen vanhin maantiepyöräilykilpailu. Se ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1926. Fellmanin ajot voi myös ylpeillä iällään. Se käynnistyi jo 1930 –luvulla.

Fellmanin ajot alkaa kello 15. Yleisöllä on vapaa pääsy.

08.06.2016 el


 

Samuel Pökälä uusi viimevuotisen voittonsa Fellmanin kortteliajossa
 

(6.6.2015 el)

TWD-Länkenin Samuel Pökälä uusi voittonsa Lahdessa ajetussa Fellmanin kortteliajossa. Suomen Pyöräilyunionin  maantiepyöräilycupiin, Škoda maantiecupin osakilpailun kärki karkasi muilta jo kilpailun alkuvaiheessa. Korttelikilpailu ajettiin tunnin ja viiden kierroksen mittaisena.

Hyvällä vauhdilla alkanut kilpailu ja ratkaisevan käänteen jo reilun 10 minuutin jälkeen. Kärkeen karkasivat TWD-Länkenin Juho Hänninen ja ruotsalaisen Bliz-Meridan hollantilainen Yannick Janssen. Kaksikko sai noin puolen minuutin eron pääjoukkoon. Kun kilpailusta oli noin puolet jäljellä noin puolet, Samuel Pökälä karkasi pääjoukolta ja nousi kärkiryhmään.

Kolmikko jatkoi kärjessä sopuisasti vetotöitä tehden, vaikka Janssen ymmärsi oman asemansa kahden vahvan lahtelaisajajan puristuksessa. Bliz-Merida yritti muutaman kerran saada apuvoimia hollantilaiselle, mutta hyvin pääjoukossa ajaneet twdlänkeniläiset pitivät huolen, että kukaan ei nouse kärkeen ilman heitä.

Kun kilpailusta oli ajamatta viisi kierrosta, tilanne oli jo selvä. Kärkikolmikko ratkaisee voiton. Yannick Janssenilla oli tukalat paikat. Kolmikko tuli pitkän maalisuoran alkuun yhdessä, mutta sekä Juho Hänninen että Samuel Pökälä hiillostivat hollantilaista. Hollantilaisen eväät oli syöty, kun Samuel Pökälä iski lopussa voittoon. Yannick Janssen jäi toiseksi ja hyvän korttelirupeaman tehnyt Juho Hänninen oli kolmas.

Kun pääjoukon kiri meni TWD-Länkenin Roope Nurmelle ja viideskin sija jäi kotiseuran Ben Carmanille, niin päivä oli lahtelaisille erinomainen.

- Täytyy sanoa, että Samuelin nousu kaveriksi teki minun olon paljon helpommaksi. Janssen on vahva ja kokenut ajaja. Tulos lämmittää mieltä, kertoi Juho Hänninen.

- Päivän tavoite oli voitto meille. Se tuli ja kun itse pääsee voittamaan tässä kilpailussa, niin onhan tämä mukavaa, kertoi Samuel Pökälä.

TWD-Länken vahvisti vain asemiaan maantiepyöräilycupissa. Roope Nurmi johtaa ja seuraavatkin kärkitilat ovat saman joukkueen hallussa.

 


Fellmanin ajot – kauden tasokkain kortteliajo Lahdessa lauantaina

(4.6.2015el)
Fellmanin ajot, jo 1930 –luvulta asti ajettu pyöräilyn vauhdikas korttelikilpailu ajetaan Lahdessa lauantaina. Tänä vuonna Fellmanin puiston ympäri 1,3 kilometrin rataa kiertää lähes 80 pyöräilijää. Nyt on mukana myös neljä tasokasta ulkomaalaisjoukkuetta. Kilpailu tulee olemaan parasta kortteliajoa, mitä tänä vuonna Suomessa nähdään.

Kilpailu ajetaan viimevuosilta tutulla kaavalla. Kilpailu kestää tunnin ja viisi kierrosta ja sitä vauhdittaa kahdeksan välikiriä. Välikirit ovat yllätyskirejä, joista kirin voittaja saa erillisen kiripalkinnon. Välikirien tulokset eivät vaikuta kilpailun lopputulokseen.

Kotijoukkue TWD-Länken on ollut vahva Fellmanin ajoissa. Viime ja edellisenä vuonna voitto jäi Lahteen. Vaikka TWD-Länkenin kotimaan kilpailut ovat menneet alkukautena hyvin, mutta nyt vastus on kova. Ruotsalainen Bliz-Merida on amatöörijoukkue, mutta vastaa tasoltaan Continental –ammattilaisjoukkuetta. Onkin hyvin todennäköistä, että tämän vuoden Fellmanin herruus ratkaistaan näiden kahden joukkueen välillä. Kilpailu tulee olemaan alusta asti kovavauhtinen ja mielenkiintoinen.

- Fellmanin voitto on aina itselläkin tavoitteena. Mutta jos joku meidän joukkueesta voittaa ja olen itse voinut vaikuttaa voittoon, niin olen erittäin tyytyväinen. Tänä vuonna kilpailu on kuitenkin tosi kova, aprikoi viimevuotinen Fellman -voittaja Samuel Pökälä.

Fellmanin ajot kuuluu tänä vuonna Suomen Pyöräilyunionin Śkoda –maantiepyöräilycupiin. Seitsemän kilpailun cupista on ajettu nyt kaksi osakilpailua ja TWD-Länkenillä on cupissa nelosjohto. Joukkueen kirimies Roope Nurmi on johdossa ja Sami Tiainen, Ben Carman ja Jesse Kaislavuo ovat seuraavina.

Vauhdikas pyöräilyviikonloppu jatkuu sunnuntaina Porvoossa, jossa ajetaan maamme maantiepyöräilyn kuningaskilpailu, 87. Porvoon Ajo.

Fellmanin ajot alkaa lauantaina kello 15 ja yleisöllä on kilpailuun vapaa pääsy.


Team Bliz-Merida Fellmanin ajoihin

13.2.2015

Ruotsalainen Team Bliz-Merida on ensimmäisenä ulkomaalaisen joukkueena vahvistanut osallistumisensa Fellmanin ajoihin sekä seuraavana päivänä Porvoon Ajoon.

Bliz-Meridassa ajavat mm. suomalaiset Hiski Kanerva ja Niklas Henttala.


 

Fellmanin ajoissa kotijoukkueen kaksoisvoitto

 

7.6.2014

Lahdessa ajettu perinteinen korttelikilpailu Fellmanin ajot päättyi kotijoukkueen TWD-Länkenin kaksoisvoittoon. Voiton ratkaisut tapahtuivat yllättäen jo ensimmäisellä kierroksella, kun kaksikko Mikko Paajanen – Samuel Pökälä iski karkuun muita.

Yhden tunnin ja viisi 1300 metrin kierrosta kestänyt kilpailu meni muutenkin TWD-Länkenin tahdittamana. Kun kärkikaksikko ajoi tasaisesti karkuun, pääjoukon yksittäiset yritykset tulivat torjutuiksi muiden TWD-Länken -ajajien toimesta. Paajanen – Pökälä olisi saanut ajettua pääjoukon kierroksella kiinni, mutta sitä he eivät halunneet tehdä, koska silloin koko joukko olisi kamppaillut välikiripalkinnoista. Nyt kaksikko keräsi kaikki kahdeksan välikiriä omaan pussiinsa.

Kun kilpailusta oli jäljellä viimeiset viisi kierrosta, pääjoukosta irtosi TWD-Länkenin nuori Oskari Vainionpää. Hän oli pitkään kiinni kolmannessa tilassa, mutta pääjoukosta irtosi vielä norjalainen Jonas Orset. Hän saavutti viimeisellä kierroksella Vainionpään ja jätti tämän loppukirissä. Orset oli kolmas ja Vainionpää neljäs. TWD-Länkenin menestystä täydensi vielä australialaisvahvistus Ben Carman ajamalla viidenneksi.

Kilpailun alun pienestä sateesta huolimatta tapahtuma keräsi mukavan määrän pyöräilyn ystäviä kannustamaan kilpailijoita.

Kotimaiset kilpailut jatkuvat sunnuntaina Porvoossa, jossa ajetaan kotimaisen pyöräilyn kuningaskilpailu  86. Porvoon Ajo.

Tulokset

Fellmanin ajot, Lahti

Korttelikilpailu 1 tunti ja 5 kierrosta

1  Samuel Pökälä TWD-Länken 1.12.01
2  Mikko Paajanen TWD-Länken s.a.
3  Jonas Orset (Norja) China Wuxi Jilun Cycling 1.12.48
4  Oskari Vainionpää TWD-Länken s.a.
5  Ben Carman (Australia) TWD-Länken s.a.
6  Pavel Sveshnikov (Venäjä) Team Velosport 1.12.55
7  Jesse Virtanen Turun Urheiluliitto s.a
8  Jesse Kaislavuo TWD-Länken s.a
9  Denis Skachek (Venäjä) Team Velosport s.a.
10 Jarkko Niemi Chebici-Isku s.a


Lahdessa on nähtävää ja koettavaa

 

Lahti on tapahtumien kaupunki. Ja Lahdessa on paljon nähtävää. Tervetuloa Lahteen. Selailtava Lahti Regionin kesäopas on mainio työkalu. Kannattaa tutustua>>>


Vahvoja perinteitä ylläpidetään - Fellmanin ajot lauantaina
 

5.6.2014

Yksi suomalaisen pyöräilyn vanhemmista kilpailutapahtumista, Fellmanin ajot on jälleen lauantaina. Jo 30 –luvulla alkanut tapahtuma kiertää Fellmanin puiston ympäristön katuja. Kilpailu käydään koko 2000 –luvun käytössä olleella formaatilla. 1300 metrin rataa kierretään yksi tunti ja viisi kierrosta. Vauhti taataan kahdeksalla välikirillä, joista kilpailijat saavat tiedon kellonsoitolla.

Tämänvuotinen kilpailu on kerännyt jälleen noin 60 ajajaa tavoittelemaan Fellmanin voittoa. Fellmanin voitto on TS-korttelin, Pyynikki GP:n ja Porvoon ajon ohella kaikkien suomalaisten kilpapyöräilijöiden himoitsema. Kilpailu tulee olemaan kova. Sen takaavat muutamat vahvat joukkueet, kuten kotijoukkue TWD-Länken ja Porvoon Akilles. Näiden ohella yksittäiset ajajat yrittävät käyttää vahvojen joukkueiden vanavedessä tilaisuutta hyväkseen.

TWD-Länkenin joukkueessa ajavat mm. kortteliajon Suomen mestari Sami Tiainen, viime sunnuntaina Tarton Rattarallin voittanut Samuel Pökälä, viisi UCI -pistettä Viron ammattilaisetapeilla viikonloppuna saanut Mikko Paajanen ja seuran nuoret australialaiset Ben Carman ja Dylan Newbery. Lisäksi joukkueessa ajavat viime vuonna TS-korttelin voittanut Risto Aaltio, Tour of Estonian ensimmäisellä etapilla yhdeksänneksi polkenut Roope Nurmi ja nuoret Arno Hämäläinen ja Oskari Vainonpää sekä yhdistetystä pyöräilyyn vaihtanut Jesse Kaislavuo. Ilari Kahila, joka voitti tänä vuonna TS-korttelin Turussa, loukkaantui viime viikonvaihteessa BMX-radalla ja hänen osallistumisensa on epävarmaa.

Porvoon Akilleksen vahvassa joukkueessa ajaa mm. Marek Salermo, joka löi Pyynikki GP:n loppukirissä Samuel Pökälän ja otti jo neljännen Pyynikin voittonsa. Toinen vahva ennakkosuosikki Fellmanin voittajaksi on porilainen Matti Manninen, joka ajaa ruotsalaisessa Bliz-Merida –joukkueessa. Kilpailun ulkomaalaiset ovat kysymysmerkkejä, mutta mm. norjalainen Jonas Orset saattaa olla kova kortteliajaja. Samoin hollantilainen Tijl Van Der Steeg. Korttelikilpailun luonteeseen kuuluu, että joukosta voi nousta myös musta hevonen, joka pesee ennakkosuosikit.

Kilpailu alkaa kello 15 ja yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.