Anders Bäckmanin parinkymmenen vuoden haave toteutui 

2.6.2024

Anders Bäckman kiri Fellmanin ykköseksi ennen Kasper Borremansia (maalikamerkuva)
Anders Bäckman kiri Fellmanin ykköseksi ennen Kasper Borremansia (maalikamerkuva)

IBD Cyclingin kokenut Anders Bäckman on tavoitellut Fellmanin ajojen voittoa lähes 20 vuotta. Hänellä on useita TOP10 -sijoituksia ja epäonneakin silloin, kun voitto on ollut otettavissa. Mutta nyt se vihdoin tuli. Hän kukisti tiukassa loppukiritaistelussa nuoren Aksel Rantasen (Valkeakosken Maastopyöräseura).

Tämänvuotinen Fellman oli saanut lähtöviivalle edellisen viikonlopun SM-kortteliajon mitalistit sekä kirkkaimman tulevaisuudentoivomme, 17-vuotiaan hyvinkääläisen Kasper Borremansin. Mukana oli myös kotijoukkueen Oskari Kolehmainen, jonka meriiteissä on Fellmanin voitot vuosilta 2022 ja 2023. Kilpailijoiden laatu korvasi määrää. 

Kilpailu ajettiin alusta asti ”nappi laudassa.” Mutta mitään vaarallista irtiottoa ei päässyt syntymään ennen kuin kilpailusta oli ajettu noin puolet. Silloin kärkeen syntyi neljän ajajan irtiottoryhmä, jossa ajoivat Anders Bäckman, Kasper Borremans, Aksel Rantanen ja Jaakko Sillankorva (Akilles / Voltas Tartu). Nelikko sai nopeasti reilun maalisuoran eron pääjoukkoon. Pääjoukko ei saanut totista takaa-ajoa käyntiin missään vaiheessa ja kärkinelikko näytti menevän menojaan. 

Kun kello soitti viimeiselle kierrokselle, Anders Bäckman teki väkevän iskun ja irtosi kärkiryhmästä. Kun maalisuora aukesi, Bäckman oli saanut mukaansa Aksel Rantasen. Rantanen haastoi Bäckman tiukasti ja vasta maalikamerakuva osoitti Bäckmanin olleen ykkönen. Kolmossijasta käytiin niin ikään tiukka kamppailu, mutta siinä Sillankorva oli nopeampi aktiivisesti koko kilpailun ajanutta Kasper Borremansia. 

Hyvä sää, mukava määrä katsojia ja muutoinkin hyvät puitteet tarjosivat Lahdessa hyvän korttelikilpailun. Kilpailun, johon osallistui myös tamperelainen Jarkko Niemi (Chebici-Koiviston Isku). Hän oli aloittanut kilpailu-uransa 30 vuotta aikaisemmin Fellmanin ajoissa.