Carapaz karkasi voittoon Ranskassa – Hänninen 29:s

30.5.2023

Nizzan pohjoispuolella Ranskassa ajettu 167 kilometrin ja yli 4700 nousumetrin Mercan’Tour Classic Alpes -kilpailun loppumäet erottivat päivän kovimmat mäkimiehet. Ykköseksi kiipesi ecuadorilainen Richard Carapaz noin seitsemän kilometrin soolollaan. Hänet pystyi haastamaan vain Jaakko Hännisen joukkuetoveri, itävaltalainen Felix Gall. Hänkin joutui taipumaan 12 sekunnilla voittajalle.

Kilpailun ratkaisuhetket jäivät viimeiselle tunnille. Kun maaliin oli hieman yli 30 kilometriä, viimeinenkin kahdeksan ajajan irtiottoryhmäläinen oli ajettu kiinni. Siitä alkoi ensimmäinen karsinta jo hyvin pieneksi käyneestä pääjoukosta. Siinä ajoi enää reilu 30 ajajaa, mukana vielä Jaakko Hänninen. Mutta EF Education-EasyPost -joukkueen vauhdin nosto pienenensi joukon pariin kymmeneen ajajaan. Putoajien joukossa oli kramppien kanssa tuskaillut Jaakko Hänninen.

Kun viimeinen kova 13 kilometrin loppunousu alkoi kärkiryhmä pieneni jälleen. Ja kun noustavaa oli noin seitsemän kilometriä, Richard Carapaz irtosi sooloonsa ja kärkiryhmä pirstoutui moneen osaan. Carapazin perään pääsi Felix Gall ja näytti, että hän tulee saavuttamaan Carapazin. Mutta Carapazin voimat riittivät loppuun asti. Edellisen vuoden voittaja tanskalainen Jacob Fuglsang jäi nyt viiden ja puolen minuutin päähän.

Jaakko Hänninen, joka oli tämän kilpailun kymmenes kaksi vuotta sitten, oli nyt 29:s. Hän jäi voittajalle reilun 12 minuuttia.

- Ei hullumpi kilpailu tutuilla teillä. Viimeiset viikot treeni on kulkenut ihan hyvin. Yli 4000 metriä nousua ei tule kenellekään helpolla. Meillä oli tavoitteena ajaa Felix Gallin ja Clement Berthetin pussiin. Toiseksi viimeisen nousun tulin vielä hyvin ylös ja sen jälkeen ajoin Cofidisin ja EF:n kavereiden kanssa irtiottoa kiinni. Kuitenkin pienissä nousuissa ennen maalipaikan Valbergin ohiajamista krampit iskivät jalat suoriksi ja tipahdin kärkiporukasta. Yritin vielä ajaa laskussa takaisin kärkiryhmään siinä onnistumatta. Lopulta ajoin viimeisen nousun omaa tempoa ylös. Mutta päivän työ ei mennyt hukkaan, saimme kaksi ajajaamme kuuden parhaan joukkoon, kertoi Jaakko Hänninen.

Tulokset

Mercan’Tour Classic Alpes (UCI 1.1) 169 km, Ranska

1 Richard Carapaz (Ecuador) 4:47:59
2 Felix Gall (Itävalta) AG2R Citroën Team + 0:12
3 Lennert Van Eetvelt (Belgia) Lotto Dstny +0:38
4 Lenny Martinez (Ranska) Groupama-FDJ s.a.
5 Cristian Rodriguez (Espanja) (Espanja) Team Arkéa-Samsic s.a.
6 Clement Berthet (Ranska) AG2R Citroën Team + 0:51
7 Guillaume Martin (Ranska) Cofidis + 1:53
8 Louis Meintjes (Etelä-Afrikka) Intermarché-Circus-Wanty s.a.
9 Andrey Zeits (Kazakstan) Astana Qazaqstan Team + 1:53
10 Sylvain Moniquet (Belgia) Lotto Dstny + 2:24

29 Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team + 12:19

Lisätietoja

Esko Lummelampi p. 0500 240 029

Jaakko Hännisen haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Communication AG2R Citroën Team
presse@france-cyclisme.fr
Yves Perret +3368248992