Anders Bäckman kiri Suomen  mestariksi – TWD-Länkenille U23:n pronssi

21.6.2022

Axel Källberg TWD-Länken, U23:n SM-pronssia Porvoossa. 
(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Axel Källberg TWD-Länken, U23:n SM-pronssia Porvoossa. (klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Noin 90 suomalaispyöräilijää lähti tavoittelemaan maantiepyöräilyn Suomen mestaruutta suomalaisen pyöräilyn vahvimman historian omaavassa kaupungissa, Porvoossa. Kun kilpailtavana matkana oli 178,5 kilometriä suomalaisittain vaativahkolla noin 10 kilometrin kierroksella, niin todellisuudessa mestaruuden tavoittelijoita oli vain kourallinen. Monet osallistujat olivat ostaneet lisenssin ja lähteneet kokeilemaan onneaan. Onni ei ollut kaikille suosiollinen, sillä maaliin selvisi reilu kolmannes ajajista.

Todellisuudessa matka jäi noin 10 kilometriä ilmoitettua pienemmäksi. Osittain siihen vaikutti parin kierroksen oikaisu, kun kapea hiekkatieosuus oli tukossa valitettavan onnettomuuden vuoksi.

Kilpailun ratkaisu noudatti hyvin, mitä monissa piireissä oli ajateltukin. Alkukierroksilla suoritetaan ensimmäinen jako kaupunkiosuudella. Ja seuraava jako tapahtuu loppukierroksella sen pienehkön irtiottoryhmän kesken, joka on saatu muodostettua jo alussa. Ja näinhän se menikin. 

Kilpailun alussa syntyi irtiottoryhmä, jossa olivat mukana kaikki ennakkosuosikit ja edustus kaikista vahvimmista joukkueista. Mukana oli myös yksi ennakkosuosikeista, AG2R Citroën Teamin World Tour -ammattilainen Jaakko Hänninen. Vaikka hän oli yksi isomman joukon pilkkojista, niin hän ei saanut nauttia kärkiryhmästä juuri ollenkaan. Kohtalo puuttui peliin. Eturenkaasta karkasi ilmat ja kun huolto oli hyvin kaukana hajonneen ajajaryhmän takana ja kun tietoa rengasrikosta ei tullut ajoissa, Hänninen joutui köröttelemään pitkään tyhjällä renkaalla. Kun alle saatiin ehytrenkainen kiekko, kärkiryhmä oli jo hyvin kaukana. 

Hänninen pääsi takaisin pieneen ryhmään, jossa oli mukana mm. viimevuotinen Suomen mestari Joonas Henttala. Henttala ei ollut kauhean innostunut tekemään vetotöitä ja auttamaan siten Hännistä, varsinkaan kun kärkiryhmässä ajoi hänen joukkuetoverinsa Anders Bäckman. Ei siitäkään huolimatta, että myös Hännisen suomalaisjoukkue TWD-Länkenin joukkuetovereista Axel Källberg ja Eemil Uitto ajoivat kärkiryhmässä. 

Sen jälkeen Hänninen yritti kuroa eroa kiinni lähtemällä yksin takaa-ajoon. Hyvästä yrityksestä huolimatta kärki meni menojaan. Mitalit olivat menneet ja Ranskasta tehty SM-visiitti ei tuonut toivottua tulosta. 

Ennakoidun käsikirjoituksen mukaisesti kärkiryhmässä tapahtui harvennusta loppukierroksilla. Kärkeen jäi neljä ajajaa, mukana Continental -tiimi Abloc CT:n Antti-Jussi Juntunen, samoin Continental -tiimi Team Ampler – Tartu2024:n Markus Knaapi sekä suomalaiset sarjajyrät Anders Bäckman (IBD-Cycling) ja Riku Övermark (Jurvan Voma). Kärkiryhmästä olivat tipahtaneet mm. Jaakko Sillankorva (XSpeed United Continental / Akilles) ja jo aikaisemmin TWD-Länkenin Axel Källberg ja Eemil Uitto. He palasivat Jaakko Hännisen ryhmään ja yrittivät auttaakin Hännistä, mutta siinä vaiheessa väsyneillä jaloilla työ ei tuottanut tulosta. 

Kärkikvartetti meni yhdessä maalisuoralle ja Anders Bäckman oli toistamiseen SM-kisojen loppukirissä vahvin. Övermark oli toinen ja ennakkosuosikki Juntunen kolmas. Knaapi oli neljäs, mutta otti samalla U23 -mestaruuden. U23:n SM-hopea meni Jaakko Sillankorvalle ja pronssi Axel Källbergille. Hännisen sijoitus oli lopulta kahdeksas. 

Tulokset Tulospalvelu Kari Mäkisen sivuilla.