Oskari Kolehmainen kiri Fellmanin voittoon

7.6.2022

Voittaja Oskari Kolehmainen TWD-Länken
Voittaja Oskari Kolehmainen TWD-Länken

Kotijoukkueen TWD-Länkenin 19-vuotias tuore ylioppilas Oskari Kolehmainen jatkoi viikonlopun juhlaansa kirimällä ykköseksi Fellmanin ajojen päälähdössä. Hänen irtiottokumppaninsa, vasta 17-vuotias Nicolas Grönlund (CCH IceHearts Racing Team) ja Fellmanin ajojen konkari Anders Bäckman (IBD Cycling) joutuivat toteamaan Oskari Kolehmaisen vastustamattoman kirivoiman.

Fellmanin ajot ajettiin vakiintuneella konseptilla tunti ja viisi kierrosta. Kierros oli nyt kolmatta vuotta sama 1,4 kilometrin kierros puiston ja osittain Koulutuskeskus Salpauksen ympärillä. Pitkä maalisuora antaa yleisölle katsottavaa ja jännitettävää. Ensimmäisen tunnin aikana palkintovälikirit tuovat lisäjännitystä, vaikka niillä ei olekaan vaikutusta lopputuloksiin. Kirit ajetaan ns. yllätyskireinä. Vain tuomaristolla on etukäteen tiedossaan, milloin kiri ajetaan ja se ilmoitetaan ajajille kellonsoitolla.

Tänä vuonna ajajajoukko oli jäänyt pieneksi. Kilpailukalenterista johtuen ulkomaalaisia ei saatu tulemaan Lahteen pelkästään kortteliajo varten. Myös moni suomalainen pyöräilijä, joka olisi saattanut pystyä kamppailemaan kärkitiloista, oli jättäytynyt pois. Se ei kuitenkaan vaikuttanut mielenkiintoisen kilpailun toteutumiseen. 

Kilpailu alkoi jo kuuden minuutin kohdalla ajetulla kirillä. Siinä Oskari Kolehmainen kokeili ylioppilasjuhlajalkojaan onnistuneesti. Selvä välikirivoitto. Sen jälkeen kärkeen karkasi Akilles Green Teamin Patrik Arola ja CCH IceHearts Racing Teamin Ville Viita. Kaksikko sai ajaa pitkään ilman pääjoukon uhkaa. Arola vie kaksi seuraavaa välikiriä. Sen jälkeen kärkeen ampaisi kotikaupungin Lahden Pyöräilijöiden Antti Valve viemällä yhden välikirin. Kun tunti kääntyi jälkipuoliskolle, pääjoukosta irtosi vaarallinen kaksikko Anders Bäckman ja Nicolas Grönlund. He saivat puolen maalisuoran verran etumatkaa pääjoukkoon. Oskari Kolehmainen ei jäänyt kuitenkaan ihmettelemään tilannetta. Hän teki tykki-iskun kaksikon perään ja liittyi nopeasti kärkikaksikon mukaan ilman, että kukaan muu pääjoukossa ajaneista olisi ehtinyt Kolehmaisen kyytiin. 

Seuraavat välikirit menivät kaksikolle Bäckman ja Grönlund. Kolehmainen ei tuhlannut ruutia välikireihin, vaan keskittyi loppukiriin. Pääjoukko oli välillä lähes maalisuoran päässä irtiottoryhmästä. Se ei uhannut kärkikolmikkoa siitäkään huolimatta, että kärkikolmikko passaili viimeisellä kierroksella. Kun kärki tuli maalisuoralle, Oskari Kolehmainen luotti jalkoihinsa ja iski pitkään loppukiriin. Kolehmainen kesti loppuun ja otti selvän voiton ennen juniori-ikäistä Grönlundia. Bäckman otti jälleen Fellmanissa palkintokorokesijan. Hän ei ole viimeisen kuuden vuoden aikana kertaakaan sijoittunut 10 parhaan ulkopuolelle. 

Pääjoukon kirin vei Nicolas Grönlundin joukkuetoveri Lauri Pitkänen. 

Oskari Kolehmainen jatkoi hienosti nuorten voittajien sarjaa. Viime vuosina nuoret ovat olleet vahvoja. Edellisen vuoden Fellmanin voitti TWD-Länkenin Axel Källberg 18 -vuotiaana. 

Tulevaisuuden tähtien kilpailu

Noin neljännesvuosisadan tauon jälkeen Fellmanin ajoissa oli luokka U15 tytöille ja pojille. Poikia oli mukana vain yksi, tyttöjä kolme. Borremansin perhe oli tullut Rajamäeltä vahvalla tyttöjoukkueella. Lotte Borremans karkasi jo alussa omaan sooloonsa. Hän oli selvä ykkönen. Hänen takanaan sisar Mette otti kakkossijan ja Lahden Pyöräilijöiden toisen polven pyöräilijä Sisu Kanerva oli kolmas. Tyylikkäästi ajanut Nea Nevalainen (Koiviston Isku) oli neljäs. 

Tyttöjen ja poikien kilpailua jatketaan tulevina vuosina, mikäli seurat ja nuoret innostuvat tulemaan Lahteen suuremmalla joukolla. 

Lisätietoja

Esko Lummelampi p. 0500 240 029

Tulokset M-yleinen

Tulokset U15

Voittajat 2000-luvulla