Turun perinteinen viikonloppu

25.4.2022

Kotimaisten amatööripyöräilijöiden onneksi muutamat perinteiset kilpailut ovat säilyneet kilpailukalenterissa. Viikonloppuna ajettiin Turussa 64. TS-kortteliajot ja TS -kortteliajojen ”isän” Simo Klimscheffskij’n muistoajo. Molemmat ajettiin kilpailijoiden kannalta kevyenä versiona. TS-kortteliajo oli vain 35 kierrosta (noin 40 km) ja Simo Klimscheffskij’n muistoajo noin 60 kilometrin mittaisena eli alle puolentoista tunnin kisana. Tosin TS-korttelin historiasta löytyy muukin alle tunnin kilpailu, mutta myös joku tunnin ja 40 minuutin kilpailukin. Simo Klimscheffskij’n muistoajon historiasta löytyy yli kolmen tunnin versiokin.

TS-kortteliajosta tuli vähän torso ei vain matkan vaan myös ajajamäärän osalta. Kilpailusääntöihin oli kirjattu poikkeuksellinen sääntö: Pääryhmän jäädessä yli 20 sekunnin päähän kärkiryhmästä, pääryhmä voidaan poistaa kilpailusta. Tuomaristo toimi tämän säännön mukaan. Onneksi kärkiryhmä oli 14 ajajan suuruinen, lopussa enää 12 ajajan suuruinen. Kisa olisi köyhtynyt entisestään, jos kärkiryhmässä olisi ollut vain viisi ajajaa.

Tämä 14 ajajan ryhmä ajeli lähinnä Ukko Peltosen (Global 6 Cycling / Akilles) vetämänä ja varmistelemalla Antti-Jussi Juntuselle (A Bloc / Akilles) hyvää loppukiritilannetta. Ja sellainen tulikin. Aina yhtä nopea Anders Bäckman (IBD Cycling) avasi massakirin, mutta Juntunen osoitti ammattimiehen kiriotteita. Juntunen voitti, Bäckman toinen ja Jurvan Voimian Riku Övermark kolmas.

Meidän Ilkka Mikkonen oli viides ja Oskari Kolehmainen kahdeksas. Ilkalle TS-kortteli oli koko lyhyen uran ensimmäinen kortteliajo. Vähäinen kokemus näkyi korkeintaan uskalluksen puutteena rohkeisiin ratkaisuihin, muuten hän ajoi varsin hyvin pitäen paikkansa siellä missä piti. Hyvä ajo.

Oskari oli hyvin aktiivinen kilpailun alkupuolella, lopussa terä tylsyi sen verran, että podium -kamppailua ei hänen osaltaan nähty. Mutta myös häneltä ihan mukiinmenevä ajo. Eemil Uiton osalle tuli kokea monen muun tavoin 20 sekunnin sääntö. Lyhyt kilpailu jäi vielä lyhyemmäksi.

Simo Klimscheffskij’n muistoajo ajettiin vanhemman ajaja- ja taustajoukkopolven muistamalla neljän kilometrin Hirvensalon Jenkkiajo -reitillä. Tällä kertaa vastatuuli puhalteli alamäkiosuuden jälkeen, mutta Toijaistenmäen nousu ajettiin myötäiseen.

Kilpailussa nähtiin joitakin irtiottoyrityksiä, mutta ne eivät tuottaneet tulosta ennen kuin toiseksi viimeisellä kierroksella. Silloin kärkeen muodostui nelikko Riku Övermark (Jurva), Ukko Peltonen (Global 6 Cycling / Akilles), Markus Auvinen (Larunpyörä) ja Oskari Kolehmainen (TWD-Länken). Nelikon hyvää sopua rikkoi se, että Oskarin vetojalat olivat tyhjät. Övermark ratkaisi pelin hyvissä ajoin ja karkasi muilta. Hän meni soolona voittoon. Peltonen lähti omille teilleen viimeisen kierroksen puolessa välissä. Kun siihenkään Oskarille ei ollut voimaa vastata, niin Auvinenkaan ei halunnut yrittää sen enempää vaan jäi ajelemaan kolmannesta sijasta. Auvinen ja Kolehmainen tulivat yhdessä maalimäen päälle, jossa ottivat loppukirin. Siinä Kolehmainen oli nopeampi.

Pääjoukko oli voittajan takana noin minuutin. Pääjoukon kirissä oli panoksena liiton maantiecupin pisteet. Lattomeriajon edellisenä sunnuntaina voittanut CCH:n juniori-ikäinen Anton Skutnabb oli nopein ennen Antti-Jussi Juntusta (A Bloc / Akilles).

Meidän Ilkka Mikkonen ja Eemil Uitto tulivat maaliin pääjoukossa. Ilkka oli 13:s ja Eemil 28:s.