Pogacar voitti jännittävän Lombardian ympäriajon - Hänninen kolaroi ja keskeytti

9.10.2021

Slovenialainen 23-vuotias Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kukisti loppukirissä maalikaupungin Bergamon oman pojan Fausto Masnadan ja otti voiton tämän kauden World Tour -sarjan viimeisessä kilpailussa Il Lombardiassa. Syksyn viimeinen klassikko ei ollut suosiollinen kilpailun ainoalle suomalaiselle Jaakko Hänniselle. Hän kaatui, kun kilpailusta oli ajettu vasta 55 kilometriä ja loukkasi itseään sen verran, että hänen kilpailunsa päättyi siihen.

239 kilometrin italialainen pyöräilyn huippukilpailu ajettiin tänä vuonna Comosta Bergamoon. Haastavalla reitillä nousua oli lähes 4700 metriä. Tällä kertaa sää oli suosiollinen, lämpöä oli noin 15 astetta ja tuuli oli heikko. Tiet olivat kuivat ja vaikka kilpailua nimitetään Kuolleiden lehtien kilpailuksi, pudonneista lehdistä ei ollut haittaa. 

Kilpailua jouduttiin ajamaan noin 30 kilometriä ennen kuin kärkeen muodostui sopiva kahdeksan ajajan irtiotto. Ryhmä kasvoi vielä kahdella ajalla ja ero pääjoukkoon nousi suurimmillaan noin kuuteen ja puoleen minuuttiin. Se ei kuitenkaan riittänyt, kun reitin vaativimmat nousut ja vauhdikkaat laskut tulivat eteen. Irtiotto oli ajettu kiinni kokonaisuudessaan, kun maaliin oli matkaa 55 kilometriä. 

Kun ajajat tulivat Passo di Gandan nousuun noin 40 kilometriä ennen maalia, vauhti kasvoi niin, että kärkiryhmässä oli enää vajaa 30 ajajaa. Ennen kuin nousun huippu oli saavutettu, Tadej Pogacar iski yksin irti. Hän sai mäen päälle tultaessa noin puolen minuutin eron takaa-ajajiinsa ja pääsi yksin pitkään ja vaativaan laskuun. 

Pogacarin perään iski italialainen Fausto Masnada (Deceuninck-QuickStep). Hän tunsi kotiseutunsa tiet hyvin ja saavutti Pogacarin juuri mäen alla noin 15 kilometriä ennen maalia. Masnada sai joukkueensa johdolta ohjeet, että hän ei tee vetotöitä. Takana oli kahdeksan ajajan ryhmä, jossa oli mukana Masnadan joukkuetoveri, tuore maailmanmestari Julian Alaphilippe. Pogacar ymmärsi tilanteen, ja teki kaksikon vetotyöt. Takaa-ajoryhmässä ei syntynyt yksimielisyyttä vetovuoroista ja kaksikko sai ratkaista Il Lombardian voiton rauhassa. 

Viimeiselle kilometrille tultiin Pogacarin vetämänä ja loppukiri vietiin hyvin lähelle maalia. Siinä slovenialainen oli selvästi vahvempi ja näin kotiyleisön suosikki Fausto Masnada joutui jäämään ilman haluamaansa voittoa. Takaa tulleesta nimimiesten porukasta nopein oli britti Adam Yates ennen koko syksyn vahvaa kuntoa esittänyttä Primoz Roglicia. 

Jaakko Hännisen AG2R Citroën Team kärsi Hännisen lisäksi toisenkin menetyksen. Joukkueen kapteeni Benoît Cosnefroy kaatui kovavauhtisessa Roncolan laskussa. Myös hän loukkasi itseään niin, että kilpailu oli jätettävä kesken. 

- En tiedä mitä tapahtui. Muistan, että juuri ennen kaatumista puhuin tiimiradiolla joukkueenjohtajalle ja seuraava muistikuva on tien laidalta. Löin päätäni asvalttiin sen verran, että kypärä halkesi. Ja jälleen kerran löin toisen käden rystysen tiehen, että sitä pitää sunnuntaina kuvata mahdollisten murtumien vuoksi. Joku epäili, että tiellä oli pudonnut juomapullo ja minä ajoin sen päälle. Joka tapauksessa pyörä lähti nopeasti alta. Minulla olisi ollut vielä kilpailut Ranskassa viikon päästä, mutta tämä kausi on nyt tässä. Ei tullut tästäkään kaudesta ehyttä, kertoi Jaakko Hänninen.

Tulokset

Il Lombardia (1.UWT)

Como – Bergamo 239 km

1      Tadej Pogacar (Slovenia) UAE Team Emirates 6:01:39

2      Fausto Masnada (Italia) Deceuninck-QuickStep s.a.          

3      Adam Yates (Iso-Britannia) Ineos Grenadiers  + 0:50

4      Primoz Roglic (Slovenia) Jumbo-Visma s.a.    

5      Alejandro Valverde (Espanja) Movistar Team s.a.             

6      Julian Alaphilippe (Ranska) Deceuninck-QuickStep s.a.      

7      David Gaudu (Ranska) Groupama-FDJ s.a.     

8      Romain Bardet (Ranska) Team DSM s.a.       

9      Michael Woods (Kanda) Israel Start-up Nation s.a.

10    Sergio Higuita Garcia (Kolumbia) EF Education-Nippo + 2:25

       Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R Citroën Team dnf

Lisätietoja: 

Esko Lummelampi p. 0500 240 029

Jaakko Hännisen haastattelu ja kuvapyynnöt:

Yves Perret +33682489926 

tai

Fred Machabert/Communication AG2R Citroën Team

presse@france-cyclisme.fr 

+33618513