Samuel Pökälä miesten ja Sini Alusniemi naisten nopein 30. Finlandia MTB:ssa

16.9.2020

30. kerran ajettu Finlandia MTB -maastopyöräily siirtyi elokuulta syyskuulle, kun koronatilanne muutti kilpailukalenterin uuteen järjestykseen. Finlandiaa on ajettu takavuosina juuri syyskuussa, joten ajankohta sopi mainiosti juhlavuodeksi. Finlandian ensimmäisen vuosikymmenen kilpailukeskus on ollut Lahden hiihtostadionilla, mutta viimeiset 20 vuotta kilpailun tapahtumakeskus on ollut Hollolan Messilässä.

Tänä vuonna ajettavien matkojen pituudet lyhennettiin niin, että Pitkä-Finlandia ajettiin kahtena 25 kilometrin kierroksena. Puoli-Finlandia oli yhden kierroksen mittainen. Reitti suuntautui pääosiltaan Messilän itäpuolelle ja Tiirismaan nousut ja savikot jäivät nyt ajamatta. Yhden kierroksen nousumetrit olivat hieman yli 500.

Finlandia MTB:ssa on muutaman vuoden ajan ajettu myös lasten Hobby-Finlandia. Se on kasvattanut suosiotaan ja tänä vuonna osallistujia oli jo 50 ajamassa noin 10 kilometrin matkaa. Miesten Pitkä-Finlandiassa oli osanottajia hieman yli 50 ja Puoli-Finlandiassa yli 80 maastopyöräilijää. Kokonaisosanottajamäärä jäi näin hieman alle 200:n. Parhaimmillaan Finlandian osanottajamäärä on ollut 500 – 600.

Pitkä-Finlandian kärki muodostui nopeasti ennusteiden mukaisesti. Finlandia MTB kahdesti aikaisemmin voittanut TWD-Länkenin Samuel Pökälä sai kärkiryhmään mukaansa monikertaisen Finlandia -kävijän, CC Helsingin Samuli Visurin ja vuoden 2018 Finlandia -voittajan Mikhail Utkinin. Ensimmäisen kierroksen täyttyessä kärjessä ajoivat Pökälä ja Visuri. Toisella kierroksella Samuel Pökälä lisäsi vauhtia ja Visuri joutui taipumaan. Kärki tuli maaliin selvillä eroilla järjestyksessä Pökälä, Visuri, Utkin.

- Mielestäni reitti oli nyt tosi hyvä. Riittävän raskas kärkimiehille, mutta ei liian raskas kuntoilijoille. Toivotaan, että uusi reitti houkuttelisi enemmän porukkaa Salpausselän poluille, sanoi voittaja Samuel Pökälä.

Naisten Puoli-Finlandian ennakkosuosikkina starttasi Jyväskylän Pyöräilyseuran Sini Alusniemi. Hänellä oli Samuel Pökälän lailla kaksi aikaisempaa Finlandia -voittoa. Voitot olivat vuosilta 2012 ja 2013 eikä Alusniemeä ole nähty vuosikausiin Messilän maisemissa. Hän on kuitenkin ollut viime vuodet ykkösajaja naisten maastopyöräilyn maratonmatkoilla. Alusniemi ei pettänyt nytkään. Hän voitti lähes kuudella minuutilla toiseksi tullutta Lahden Pyöräilijöiden Jenni Korhosta. Kolmas oli Saariselältä pienemmille etelän kukkuloille tullut Inarin Yrityksen Tiina Idström.

- Välillä ihan mukava vaihtelun vuoksi ajaa tällainen lyhyempi kilpailumatka. Reitti oli sinänsä hyvin vaihteleva ja mukava ajaa, totesi voittaja Sini Alusniemi.

Puoli-Finlandian nopein oli virolainen Henry Grünberg (Porter Racing). Hän kilpaili junioriluokassa. Toiseksi nopein oli, juniori hänkin, Aksel Rantanen (Motion Finland). Miesten 45-sarjalainen Lahden Jari Heinikainen oli kolmanneksi nopein ennen seuraavaa virolaista junioria Johann Mattias Puuorgia (Porter Racing).

Reittien lyhentäminen ja uudistaminen sai hyvän vastaanoton ja näin kuntoilijoiden keskuudessa elänyt Finlandian maine erittäin vaativana tapahtumana muutti suuntaa.