Jaakko Hänniseltä kova näyttö Ranskan etapeilla – Giro ohjelmaan

9.8.2020

Jaakko Hänninen pääsi pitkän tauon jälkeen uudelleen kilpailemaan, kun ammattilaiskilpailut käynnistyivät heinä – elokuun vaihteessa. AG2R La Mondiale -joukkueen Hänninen ajoi viikonloppuna Ranskassa kolmipäiväisen Tour de L’Ainin. Hyvä mäkinen kilpailu, joka UCI 2.1 -luokituksesta huolimatta oli kerännyt nimekkään osanottajajoukon. Mukana oli mm. Jumbo-Visma kokoonpanolla, jolla se tullee ajamaan Tour de Francen. Kilpailussa oli Jumbo-Visman lisäksi monia muita Ranskan ympäriajoon valmistautuvia ajajia.

Tour de L’Ain kolmen etapin kilpailusta kaksi viimeistä oli mäkimiehiä suosivia. Ja niillä nähtiin monia mielenkiintoisia mäkimiesten välisiä taisteluita. Ja niissä oli mukana myös Suomen Jaakko Hänninen. Hän nousi otsikoihin toisella 140,5 kilometrin etapilla, jossa hän ensin tiputti muut irtiottoryhmäläiset ja oli lopuksi pitkään yksin irti. Takaa tulivat kuitenkin vahvat ympäriajojen mäkimiehet, jotka saavuttivat Hännisen ennen maalia. Hänninen jäi kuitenkin vain reilu kaksi minuuttia kärkimiehille. Suomalaisen esitys palkittiin etapin aggressiivisemman ajajan palkinnolla. Hänninen nousi kokonaiskilpailussa 15. sijalle. 

Viimeinen 144,5 kilometrin etappi päättyi kovaan Grand Colombierin nousuun. Sitä ennen oli ajettu kaksi ensimmäisen kategorian nousua. Silläkin etapilla Hänninen ajoi hyvin. Hän oli etapin 17:s (+6:39). Etapin voitti Jumbo-Visman Primož Roglič (Slovenia). Hän vei myös kokonaiskilpailun voiton. Jaakko Hänninen oli kokonaiskilpailun 14:s ja taakse jäi tukku kovia Grand Tourien mäkimiehiä. 

- Minulla oli suunnitelmissa toisella etapilla olla irtiotossa koko päivä. Ja se toteutui lähes kokonaan. Viimeisessä nousussa sain pilkottua irtiottoryhmän ja pääsin ajamaan omaa rytmiä tarkoituksella, että mäen päällä kestäisin vielä kärkiryhmässä. Sen verran kuitenkin pitkä, yli 100 kilometrein hatka painoi jaloissa, että oli tyydyttävä tulemaan maaliin kakkosporukassa, kertoi Jaakko Hänninen.

- Viimeinen etappi ajettiin edellispäivän tapaan kovassa helteessä. Lämpötila on noin 40 astetta. Edellinen etappi painoi jaloissa, mutta ajoin molemmat ykköskategorian nousut suosikkien porukassa. Viimeisen, Grand Colombierin alussa ajoin vielä kärkiryhmän vauhtia, mutta päätin kuitenkin, että on parempi jatkaa omaa rytmiä kuin keittää liian aikaisin. Nousun pituus oli kuitenkin 17 kilometriä. Sijoitus kuitenkin täysin tyydyttävä 17:s, jatkoi Hänninen.

- Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tämän hetken kuntoon. Joukkueemme korkean paikan leiri heinäkuussa tuntui tulevan hyvään saumaan. Vielä puutuu napsu, että pystyy kinnaamaan ehdottoman kärjen vauhtia. Kuitenkin olin tässä kilpailussa oman joukkueen paras ajaja. Tämä antoi luottoa omaan kuntoon ja tuleviin kilpailuihin, totesi Jaakko Hänninen. 

Jaakko Hännisen suoritustaso nostaa miehen koviin kisoihin. Hän ajaa 15.8 Italiassa Il Lombardian ja ohjelmaan on tullut myös Italian ympäriajo. Suomen mestaruuskilpailuissa 21.-23. päivä elokuuta häntä ei tulla näkemään. Vaikka Syötteen ympäristön reitit sopisivat hänelle, niin koronatilanteesta johtuvat karanteenisuositukset ja rajoitukset tekevät matkustamisesta liian hankalaa. 

Tulokset 

Tour de L’Ain, Ranska

Lopputulokset 3/3 etappia

 

1               Primož Roglič (Slovenia) Team Jumbo-Visma 4:06:24

2               Egan Bernal (Kolumbia)  Team Ineos  + 0:04

3               Nario Quintana (Kolumbia) Team Arkéa Samsic + 0:06

4               Guillaume Martin (Ranska) Cofidis, Solutions Crédits + 0:08

5               Richie Porte (Australia) Trek – Segafredo + 0:16

6               Steven Kruijswijk (Hollanti) Team Jumbo-Visma + 0:23

7               George Bennett (Australia) Team Jumbo-Visma + 0:31

8               Tom Dumoulin (Hollanti) Team Jumbo-Visma + 0:44

9               Dan Martin (Irlanti) Israel Start-Up Nation + 1:16

10             João Almeida (Portugali( Deceuninck - Quick Step + 1:58

11             Bauke Mollema (Hollanti) Trek – Segafredo s.a.                     

12             Jonathan Castroviejo (Espanja) Team Ineos + 2:24

13             Jesús Herrada (Espanja) Cofidis, Solutions Crédits + 2:58

14             Fabio Aru (Italia) UAE-Team Emirates + 3:44

15             Harm Vanhoucke (Belgia) Lotto Soudal + 4:09

16             Michel Ries (Hollanti) Trek – Segafredo + 4:53

17             Jaakko Hänninen (Suomi) AG2R La Mondiale+ 6:39