Miesten mitalistit
Joukkukilpailun ykkönen TWD-Länken
TWD-Länkenin mitalistit
Suomen mestari Ukko Peltonen

Pari viikkoa sitten 21 -vuotisjuhliaan viettänyt TWD-Länkenin Ukko Peltonen oli omaa luokkaansa, kun Jurvassa ratkottiin maantiepyöräilyn SM-kilpailujen ensimmäisenä päivänä aika-ajomestaruudet. Santahaminassa Puolustusvoimien urheilukoulussa asevelvollisuuttaan suorittava Peltonen otti mestaruuden oman luokkansa (U23) lisäksi myös miesten luokassa.

Tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa U23 -luokkalaisten mahdollisuus kilpailla myös miesten mestaruudesta samaan tapaan kuin esimerkiksi naapurimaissamme Virossa ja Ruotsissa. Kilpailumatka oli 35 kilometriä, joka ajettiin profiililtaan helpolla reitillä.

Hyvässä alkukauden kunnossa oleva Ukko Peltonen oli arvottu lähtemään noin 50 kilpailijan joukossa kärkipäässä. Näin hänellä ei ollut tietoa takana tulevien vauhdista. Mutta Peltonen piti alusta alkaen sellaista vauhtia yllä, että väliaikatiedoilla ei olisi ollut käyttöä. Hän löi itse sellaiset väliajat, että ne olivat lyömättömiä kilpailun loppuun asti. Lähimmäksi pääsi Belgiassa asuva ja siellä kilpaileva, CC Helsinkiä edustava kokenut Matti Helminen. Hän jäi Peltoselle 38 sekuntia.

Helmisen SM-hopea oli kuitenkin uhattuna, kun takaa tuli TWD-Länkenin Oskari Vainionpää. Vainionpää, joka ajoi keskiviikkona vielä kovan kilpailun Belgiassa, puristi loppua kohden niin hyvin, että Helmisen hopeaan jäi vain kahdeksan sekunnin ero.

TWD-Länkenin mitalisaalis ei kuitenkaan jäänyt vain näihin kahteen. U23 -luokassa Eemil Uitto nousi pronssille Turun Urheiluliiton Antti-Jussi Juntusen jälkeen. Kun SM-aika-ajossa kilpaillaan myös joukkuetuloksesta, niin siinä TWD-Länken oli ylivoimainen voittaja. Joukkuetulokseen lasketaan kolmen parhaan ajajan aika. Ukko Peltosen ja Oskari Vainionpään lisäksi joukkuekilpailun kultamitali ripustettiin Sauli Pietikäisen kaulaan. Pietikäinen starttasi kilpailuun yhtenä ennakkosuosikkina, mutta nyt aika-ajopyörä ei lähtenyt sellaiseen menoon, jolla mestaruudesta oli taisteltu. Pietikäinen oli kuitenkin hyvin kuudes.

Miesjunioreiden (U19) 25 kilometrin kilpailussa Porvoon Akilleksen ajajat veivät kolmoisvoitoin. Ensimmäinen mitaleiden ulkopuolelle jäänyt oli elokuussa 17 -vuotta täyttävä TWD-Länkenin Jimi Aalto.

SM-kilpailut jatkuvat Jurvassa lauantaina, jolloin naiset ja U19 -ajajat ratkaisevat maantiemestaruudet. Sunnuntaina on vuorossa miesten ja U23 -kilpailu.