Perinteinen ja tasokas Fellmanin ajot perjantaina

5.6.2019

Lahden toiseksi vanhin ja edelleen jatkuva urheilutapahtuma Fellmanin ajot on perjantaina Fellmanin puiston ympäristön kaduilla. Vauhdikas korttelikilpailu on osa tasokasta pyöräilyviikonloppua. Lauantaina kilpaillaan Porvoossa Ole Wackströmin muistoajossa ja sunnuntaina on vuorossa perinteinen, 91. kerran ajettava Porvoon Ajot. Porvoon Ajot on Suomen vanhin pyöräilykilpailu ja Fellmanin ajot on vain joitakin vuosia nuorempi.

Hyvä kilpailukokonaisuus tuo kilpailuihin suomalaisten lisäksi joukkueet Ruotsista, Hollannista ja Virosta. Ruotsalaisessa Göteborgin Giro Cycle Clubin joukkueessa ajaa Ruotsin hallitseva kortteliajon mestari Emil Andersson. Kun kilpailussa on mukana myös Suomen hallitseva mestari Juha Kangaskokko, on odotettavissa mielenkiintoinen taistelu Fellmanin herruudesta.

Virolaisessa CFC -joukkueessa ajaa Fellmanin ajojen viime vuoden voittaja Marten Jõeäär. Hänen joukkuetoverinaan on mm. Gert Jõeäär, joka ajoi neljä vuotta ammattilaisena ranskalaisessa Cofidis -joukkueessa. Ammattilaisväriä löytyy myös suomalaisosanottajista, sillä mukana on Team Novo Nordiskissa ajava Joonas Henttala.

Hollantilainen West-Frisia on usein Fellmanissa nähty vieras. Joka vuosi se on tuonut eurooppalaista vauhtia ja joukkueen ajajat ovat olleet Fellmanin voittotaisteluissa. Niin varmasti tänäkin vuonna, sillä joukkueessa on useita kriterium- ja kermessekilpailujen taitajia.

Kotijoukkue TWD-Länken lähtee kilpailuun nuorella, kymmenen ajajan miehistöllä. Kokemusta joukkueeseen tuovat Belgiassa ajava Oskari Vainionpää ja Ranskassa ajava Sauli Pietikäinen. Kun viime vuonna voitto meni TWD-Länkenin ajajilta sivu suun, niin tänä vuonna on kova yritys saada voittajaluetteloon lahtelaisjoukkueen nimi.

Kilpailu käydään perinteisellä tavalla. Kilpailun kesto on tunti ja viisi kierrosta. Nopea-rytmisen kilpailun takaa kahdeksan yllätysvälikiriä. Välikirit ovat oma kilpailunsa, niillä ei ole vaikusta lopputulokseen. Viimeisellä kierroksella ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt on kilpailun voittaja. Kilpailu alkaa kello 19 ja yleisöllä on vapaa pääsy.

Kilpailu sulkee katuja

Fellmanin ajojen vuoksi Kyösti Kallionkatu, Paasikivenkatu ja Ståhlberginkatu on suljettu muulta liikenteeltä perjantaina kello 17 – 21. Pysäköintikielto edellä mainituilla kaduilla astuu voimaan perjantaina kello 11.