Jaakko Hännisen viikonloppu: seitsemäs ja kymmenes

24.3.2019

Jaakko Hännisen viikonloppu antoi seitsemännen ja kymmenen sijan. Hän ajoi lauantaina 150 kilometrin GP Saint-Étienne Loiren, jossa hän oli 10:s. Sunnuntaina oli vuorossa 163,7 kilometrin Annemasse – Bellegarde, jossa kahden voitetun mäkikirin jälkeen hän oli maalissa seitsemäs. Hänninen voitti mäkikirikilpailun.

Lauantain kotikisassa Jaakko Hänninen oli apumiehen roolissa, kun tarkoitus oli saada hänen joukkueensa belgialainen kirimies Maxime de Poorter voittoon. Se ei aivan onnistunut, tuloksena oli neljäs sija. Hänninen kiri vielä työnsä päätteeksi kymmenenneksi. Voiton otti Ranskan amatöörien cupia johtava Jeremy Cabot.

Sunnuntain Annemasse – Bellegarde oli Hänniselle tuttu kilpailu. Hän sijoittui vuosi sitten seitsemänneksi. Jo ennen kilpailua hän arveli sitä melko hankalaksi. Mikä tahansa irtiotto voi mennä maaliin asti ja selkeitä Hänniselle mieluisia raskaista nousuja reitillä ei ole.

Kilpailu lähti hieman töksähdellen liikkeelle, sillä ensimmäisellä 30 kilometrillä kilpailu jouduttiin neutralisoimaan kahdesti ja siten kilpailussa oli kolme starttia. Syynä oli kilpailuorganisaation moottoripyörän kolarointi ja sitä seurannut ambulanssiliikenne.

Kun kilpailu käynnistyi toden teolla, nähtiin odotetusti erilaisilla kokoonpanoilla syntyneitä irtiottoja. Pääjoukko ja erityisesti Jeremy Cabotin joukkue SCO Dijon piti erot irtiottoihin pienenä. Noin 30 kilometriä ennen maalia ja juuri ennen toiseksi viimeistä mäkikiriä kärkeen muodostui 13 ajajan irtiottoryhmä, jossa oli mukana Cabot, mutta myös Jaakko Hänninen.

Hänninen vei mäkikirin ja hän oli ykkönen myös viimeisessä mäkikirissä. Mäkikirivoitot osoittivat Hännisen mäkikunnon.

Irtiottoryhmä oli saanut sen verran eroa pääjoukkoon, että voitto ratkaistiin näiden 13 ajajan kesken. Kun lopussa ei ollut enää Hännisen parhaille ominaisuuksille sopivaa osuutta, kärkisijat menivät kirivoimaisille ajajille. Ykkönen oli jälleen Jeremy Cabot. Hänninen jätettiin seitsemänneksi.

Pyörittelin alkumatkasta lauantain kilpailun väsymyksiä jaloista pois ja odottelin loppuosan paria nousua. Olin kuitenkin hereillä ja seurailin kisan suosikkeja. Tiesin, että toiseksi viimeinen mäkikiri tulee olemaan ratkaisun paikka. Ja siinähän lähti meidän reilun 10 ajajan ryhmä. Ryhmässä oli valitettavasti kirimiehiä mukana. Sen vuoksi iskin vielä viimeisessä nousussa vajaa 10 kilometriä ennen nousua. Valitettavasti en saanut siinä sellaista eroa, joka olisi kestänyt maaliin asti. Kirivahva Cabot oli jälleen lyömätön. Mutta mäkijalkani ovat kunnossa. Mäki nousee paremmin kuin vuosi sitten ja tähtäin on loppukaudessa, kertoi Jaakko Hänninen.

Kilpailussa oli mukana myös nyt muutaman pari kuukautta Ranskassa AC Bisontine -joukkueessa ajava Sauli Pietikäinen. Hän maksoi oppirahoja, kun yritti kilpailun alkupuolella yksin irtiottoon. Hän pääsikin siihen, mutta ajoi samalla jalkansa tyhjäksi niin, että hän tippui seuraavassa nousussa irtiotosta ja myös takaa tulleesta pääjoukosta. Hän tuli maaliin viimeisessä ryhmässä ja sijoitus oli 110:s.