Jaakko Hänninen nappasi voiton kokeneista ammattilaisista Ranskassa

23.9.2018

Hyvää loppukautta ajava 21-vuotias Jaakko Hänninen yllätti itsensä ja muut pyöräilyä seuraavat, kun hän otti voiton Ranskassa UCI 1.2 –kategorian Tour de Gévaudan – Occitanie –kilpailussa. Hän kukisti loppukirissä kilpailun loppuosan Hännisen kanssa irtiotossa ajaneen kokeneen virolaisen Rein Taaramäen. 11 vuotta sitten ammattialisuran aloittanut Taaramäe on ajanut Ranskan, Italian ja Espanjan ympäriajon.

153 kilometrin kilpailun reitillä oli viisi kovaa nousua, joista kolme oli luokiteltu 1. kategorian nousuiksi.  Kilpailussa oli mukana mm. kolme Pro Continental- ja yksi Continental –ammattilaisjoukkuetta ja parhaat Ranskan amatöörijoukkueet.

Kilpailu ratkesi odotetusti vaativiin nousuihin. Viimeiseen 1. kategorian nousuun Croix Neuvelle eli Montee Jalabertille tultaessa kärjessä oli enää neljä ajaa; Jaakko Hänninen, Rein Taaramäe (Direct Energie), Ranskan amatöörien mestari ja AG2R La Mondialen kanssa ammattilaissopimuksen kirjoittanut Geoffrey Bouchard sekä espanjalainen Delio Fernandez Cruz.

Rein Taaramäe hiillosti nousussa sen verran, että hän pääsi karkuun muilta, paitsi Jaakko Hänniseltä. Virolainen yritti pudottaa myös Hännistä, mutta suomalainen ei suostunut jäämään. Näin kaksikko lähestyi maalia ja näytti selvältä, että he tulevat ratkaisemaan voiton.

- Koska olimme ajaneet jo kerran maalin läpi toiselle lyhyelle kierrokselle, minulla oli selkeä kuva, missä yritän ratkaisua. Yritin ensimmäisen kerran ikään kuin kokeeksi kolme kilometriä ennen maalia. Taaramäe ei tippunut vielä siihen, mutta sen jälkeen hän meinannut suostua vetämään. Meillä oli kuitenkin sen verran eroa taakse, että mitään uhkaa takaa ei ollut. Kun tulimme viimeiselle kilometrille, tein ennakkoon suunnittelemassani paikassa iskun ja Taaramäe jäi, kertasi Jaakko Hänninen loppuratkaisuja.

- Kun katselin lähtölistaa, niin ajattelin, että voisin sijoittua 15:n joukkoon. Kun kisa eteni, huomasin, että tässähän on mahdollisuuksia 10 parhaan joukkoon. Kohta huomasin, että nyt on mahdollisuuksia neljän joukkoon. Ja pian olin taistelemassa kisan voitosta. Kyllä tässä on uskomaton tunne päällä, iloitsi Jaakko Hänninen.

Voiton myötä Jaakko Hänninen nousi Ranskan maantiepyöräilyn rankingissa U23 –luokan ykköseksi. Kilpailu oli viimeinen ennen tulevana perjantaina Innsbruckissa ajettavaa maantiepyöräilyn U23 –luokan MM-kilpailuja. Myös MM-kilpailujen reitti on Jaakko Hännisen ominaisuuksilla hyvin sopiva.