Jaakko Hännisen vappu - voitto ja ensimmäinen derny -kisa

2.5.2017

Jaakko Hänninen
Jaakko Hänninen

Vappuaattona sunnuntaina oli Prix de la Ville d'Ornans. Kisan reilut 2000m nousua sopi minulle mainiosti. Kisan pituus koostui kahdesta noin 60km kierroksesta.

Heti kilpailun ensimmäisessä pidemmässä mäessä irtosi monen iskun jälkeen viiden miehen irtiotto. Itse olin iskuissa mukana mutta missasin muiden joukkuekavereiden tavoin varsinaisen irtioton. Pääjoukon meno rauhoittui ja irtiotto sai heti ison kaulan. 
Ensimmäisen kierroksen loppuosan vaihtelevassa osuudessa ero kapeni hiukan, mutta pysyi silti noin minuutissa. Toinen kierros alkoi nousuun, johon katkaisimme joukkueena pääjoukon kahteen osaan. Mäen päällä olevalla tasaisella osuudella porukka tuli kuitenkin takaisin yhteen. Muutaman iskun myötä saimme kuitenkin kolmen kuskin välihatkaan miehen.

Tässä vaiheessa pääjoukon meno muuttui vaisuksi, sillä lähes jokaisella joukkueella oli kuski irti. Näin tilaisuuden tulleen, kun maaliin olin noin 40km. Iskin yksin irti tasaisella osuudella ja vajaan kymmenen kilometrin tempoamisen jälkeen sain yhdistyneen irtioton kiinni ylämäessä. Jatkoin vetoa samoilla vauhdeilla ja sain pehmitettyä irtiotto-kavereiden jalkoja sen verran että mäen päällä pystyin lähtemään soolona karkuun.

Olin opiskellut reittiprofiilin ulkoa, joten yritin pitää tasaisilla ja ylämäissä sen verran kovaa vauhtia että irtiotto ei pystyisi voittamaan niissä aikaa. Alamäissä yritin vain pysyä matalana ja palautella jalkoja, jotta pystyisin tempoamaan taas seuraavan mäen hyvällä watti-kilolla ylös.

Ero irtiottoon kasvoi minuuttiin irtioton vetohalujen loputtua. Viimeiset 10km yritin vain pitää paketin kasassa ja säästellä hiukan voimia viimeiseen noin kilometrin mittaiseen jyrkkään nousuun. Eroa oli loppunousun alkaessa kuitenkin sen verran, että pystyin rennosti vääntämään mäen ylös ja voittamaan kilpailun lopulta suht isolla marginaalilla.

Vappu

Vappuna ajoin ensimmäisen derny-kilpailuni. Yhteensä tuli ajettua kaksi noin 45min settiä derny-pyörän perässä melko kovalla vauhdilla. Kisareitillä oli paljon katsojia viileästä säästä huolimatta ja fiilis oli korkealla. Derny oli mukavaa vaihtelua maantiekilpailuihin ja yllättävän rankkaa. Kerrassaan mukava tapa viettää vappua!

Besançon, Ranska 2.5.2017
Jaakko Hänninen