Pökälä viides ja Hänninen kuudes SM-maastomaratonilla

20.9.2015

Maantiepyöräilyyn keskittyneet TWD-Länkenin Samuel Pökälä ja Juho Hänninen ajoivat lauantaina Valkeakoskella maastomaratonin (XCM) SM-kilpailut.

Noin 80 kilometrin kilpailu osoitti, että maastopyöräilyn erikoismiehet pystyvät vaativalla radalla ja vaativissa olosuhteissa vauhtiin, johon maantieajajat eivät pysty vastaamaan. Kun kilpailusta oli ajettu vajaa kolmannes, kärjessä polkivat nuori Sasu Halme, kokenut kestävyysurheilija Kusti Kittilä ja tänä kesänä maastopyöräilymme kärkimiehiin ponnahtanut tamperelainen Joonas Pessi. Näiden jäljessä tuli seuraava kolmikko, jossa ajoivat yksi ennakkosuosikeista Henri Ojala sekä TWD-Länkenin kaksikko Pökälä – Hänninen.

Asetelmat säilyivät pitkään samana, joskin kärkikolmikko pystyi tekemään koko ajan lisää eroa takaa-ajajiinsa.

Kun kilpailusta oli jäljellä viimeinen 13 kilometrin kierros oin 26 kilometrin lenkistä, Sasu Halme oli repäissyt puolentoista minuutin eron Kusti Kittilään. Hän oli puolestaan jättänyt Joonas Pessiä. Kilpailu mitaleiden osalta näytti ratkenneen. Kolmikon takana ajoivat Henri Ojala ja Samuel Pökälä. Hänninen oli kaatuillut ja hyytynyt heidän vauhdistaan. Ojalan ja Pökälän mukaan nousi vahvasti lopun ajanut Kusti Kittilän seurakaveri Juha Kangaskokko.

Kun kilpailusta oli jäljellä vajaa kolme kilometriä, Kittilä oli noussut jo lähelle Halmetta. Pessi oli jo siinä vaiheessa selkeä pronssimitalisti. Kittilä ajoi kultamitalin kiilto silmissään ohi Halmeen, jolla ei ollut voimia vastata oululaisen loppuvetoon. Kittilä otti ansaitun mestaruuden, Halme SM-hopean ja Pessi SM-pronssin.

Mitalimiesten takana Juha Kangaskokko teki ”kittilät”. Jakoi voimansa oikein ja jätti Pökälän ajaen neljänneksi. Ojala hyppäsi ennen viimeistä kymppiä sivuun. Samuel Pökälä otti viidennen sijan ja reilun kaksi minuuttia Pökälälle jääneenä Juho Hänninen ajoi kuudenneksi.

Naisten ykköseksi ajoi ennakkosuosikki Sini Alusniemi. SM-hopean otti LaPy:n Susanna Laurila. Miesjunioreiden mestaruuden ajoi Simo Terävä.

80 kilometrin kilpailussa nousumetrejä kertyi reilu 1300. Edellisen päivän kova sade oli kastellut polut raskaiksi ja liukkaiksi. Miesten SM-sarjassa oli vain 37 osanottajaa. Kolmannes lähtijöistä jätti leikin kesken. Naisten SM-sarjaan oli uskaltautunut vain 10 ajajaa ja miesjunioreissa oli vain kuusi ajajaa.