Samuel Pökälä ajoi tuplamestariksi – TWD-Länkenillä mainio SM-menestys

29.6.2015

SM-maantie / U23: voittaja Roope Nurmi TWL, hopeaa Aleksi Hännien Akilles ja pronssia Sasu Halme Korson Kaiku
SM-maantie / M-elite: voittaja Samuel Pökälä, hopeaa Jussi Veikkanen
SM-maantie: miesten mestari Samuel Pökälä ja U23-mestari Roope Nurmi

TWD-Länkenin 24-vuotias Samuel Pökälä ajoi harvinaisen tuplamestaruuden maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa. Hän voitti viime keskiviikkona Porissa aika-ajomestaruuden ja sunnuntaina hän otti Vantaalla maantiepyöräilyn yhteislähtökilpailun mestaruuden. Edellisen kerran tuplamestaruuteen ylsi vuonna 2002 TWD-Länkenin Jukka Heinikainen.

TWD-Länkenin tavoite täyttyi Vantaalla ajetussa SM-kilpailussa, kun myös joukkueen Roope Nurmi kiri U23 –mestariksi 180 kilometrin kilpailussa. Menestys täydentyi, kun seitsemänkertainen Suomen mestari Jussi Veikkanen otti hopeaa miesten kilpailussa. U23 –luokka ja miehet ajoivat samassa startissa.

Vantaan SM-kilpailu ajettiin 15 kilometrin kierroksina. Kilpailun ensimmäinen ratkaiseva käänne tapahtui toisella kierroksella, kun kärkeen muodostui kuuden ajajan irtiottoryhmä. Siinä oli mukana Samuel Pökälä. Ryhmä teki hyvää yhteistyötä ja sai parhaimmillaan viiden minuutin eron pääjoukkoon. Pääjoukosta tehtiin joitakin yrityksiä saada kärkeä kiinni, mutta ne eivät onnistuneet. Pääjoukko ei muutenkaan saanut organisoitua vahvaa takaa-ajoa.

Kun kilpailusta oli ajamatta noin 40 kilometriä, Samuel Pökälä halusi kokeilla muiden jalkoja. Pökälä kiristi vauhtia reitin vaativimmassa nousussa. Kukaan ei pystynyt vastaamaan ja Pökälä karkasi yksin kärkeen. Hän oli hyvävoimainen ja pystyi yksin pitämään vauhdin kovana loppuun asti. Hän ajoi soolona Suomen mestaruuteen yli neljän minuutin erolla seuraavaan.

Voittajan takana käytiin mielenkiintoinen kilpailu muista mitaleista sekä U23:n mestaruudesta. Pökälän irtiottoryhmäläiset hyytyivät ja takaa mitalitaisteluun nousivat ensi Jussi Veikkanen ja U23-ajaja Sasu Halme (Korson Kaiku). Asetelma oli kuitenkin huono TWD-Länkenin kannalta. Joukkueen tavoitteena oli U23 –voitto. Siksi pari ajettiin kiinni. Sen jälkeen irtiottoon lähti Matti Helminen. TWD-Länken ajoi kuitenkin Jussi Veikkasen hyvälle hollille ja näin Veikkanen oli pian Helmisen kanssa ratkaisemassa hopean ja pronssin kohtaloa. Pari tuli loppuun kahdestaan ja Veikkasella ei nopeampana ollut vaikeuksia ottaa SM-hopeaa.

Taistelu U23 –mestaruudesta oli myös hyvin mielenkiintoinen. TWD-Länkenillä 13 ajajan ryhmässä kaikki kolme U23-ajajaa.  Kun tultiin viimeiselle kilometrille, Porvoon Aleksi Hänninen irtosi pitkään kiriin. TWD-Länkenin kirimies Roope Nurmi iski kuitenkin porvoolaisen perään, sai hänet kiinni ja spurttasi lopussa U23 –mestaruuteen. Aleksi Hänninen sai SM-hopeaa ja ennakkosuosikki Sasu Halme oli kolmas.