Rohan Dennis voitti Tour Down Underin – Veikkanen kolarissa päätösetapilla

25.1.2015

Kauden ensimmäisen WorldTour –kilpailun päätösetappi Adelaiden kaupungin kaduilla oli kerännyt 115.000 katsojaa Australian kansallispäivän aattona juhlimaan omien ajajiensa menestystä. He olivat myös jättämässä jäähyväisiä nyt uransa päättävälle, pitkän ja menestyksellisen uran tehneelle Cadel Evansille.

90 kilometrin päätösetappi ajettiin 4,5 kilometrin nopealla katuradalla. Etapin jännitystä lisäsi se, että kahdella australialaisella kärkimiehellä, Rohan Dennisillä ja Richie Portella oli vain kahden sekunnin ero kokonaiskilpailussa. Etapilla jaettiin hyvityssekunteja kahdesta välikiristä ja maalista. Asetelma määritteli kärkijoukkueiden taktiikan.

Kilpailu ajettiin odotusten mukaisesti kovalla vauhdilla. Keskituntinopeus oli noin 47 km. Kovasta vauhdista huolimatta nähtiin irtiotto ensimmäistä välikiriä. Se ajettiin kiinni, mutta välikiristä ei lohjennut kokonaiskilpailun kärkimiehille hyvityssekunteja. Niitä ei tullut myöskään toisesta välikiristä, sillä ne menivät ensimmäisen välikirin jälkeen lähteelle irtiottoryhmälle.

Toinenkin irtiottoryhmä ajettiin kiinni ennen viimeisiä kierroksia. Kova vauhti ja hermostunut loppukirin odotus kostautui. Toiseksi viimeisellä kierroksella tapahtui iso kolari, johon jäivät mm. Jussi Veikkanen ja hänen joukkuetoverinsa, kokonaiskilpailussa 16. ollut Arnold Jeannesson. Sinne jäi myös kaksi etapin ennakkosuosikeista, saksalainen kirimies Marcel Kittel ja jo yhden kirietapin voittanut espanjalainen
Juan José Lobato.

Loppukirissä kahdella kärkimiehellä ei ollut mahdollisuuksia. Nopein oli 24 –vuotias hollantilainen Wouter Wippert. Hän ajaa australialaisessa Drapac – Pro Continental –joukkueessa. Voitto oli hollantilaisen merkittävin ammattilaiskilpailuvoitto. Kärkimiehet tulivat maaliin ilman bonussekunteja samalla ajalla kuin voittaja.

Viimeinen etappi säilytti kärkitilat ennallaan. Rohan Dennistä (24) juhlittiin voittajana ja Richie Porten oli tyytyminen kakkostilaan kahden sekunnin erolla. Kolmanneksi tuli Cadel Evans.

Kolariin jäänyt Jussi Veikkanen pääsi jatkamaan matkaansa. Hän tuli maaliin viimeisessä ryhmässä, joka jäi ongelmien vuoksi lähes kuusi minuuttia. Veikkanen oli lopputuloksissa 70:s (+16.13). Veikkasen FDJ
-joukkueelle kauden avaus ei ollut onnekas. Kolme ajajaa joutui keskeyttämään kilpailun kolaroinnin vuoksi. Joukkueella oli tavoitteena saada yksi ajaja kymmenen parhaan joukkoon. Nyt joukkueen paras mies, Jeremy Roy löytyy sijalta 19.

- Meidän huono tuuri jatkui tänäänkin. Arnold sai kovan tällin pohkeeseensa ja hajotti pyöränsä. Hänen kisansa oli siinä. Pysähdyin auttamaan häntä, mutta hän ei pystynyt ajamaan edes viimeistä kierrosta. Palaamme alkuviikosta Ranskaan ja jatkamme tämän porukan kautta parin viikon päästä pidettävällä leirillä, kertoi Jussi Veikkanen.

Tulokset

Santos Tour Down Under (WT)

Etappi 6/6 Adelaide – Adelaide 90 km (20 x 4,5 km)


1     Wouter Wippert (Hollanti) Drapac Professional Cycling 1.56.09     
2     Heinrich Haussler (Australia) IAM Cycling s.a.         
3     Boris Vallée (Belgia) Lotto Soudal s.a.         
4     Pavel Brutt (Venäjä) Tinkoff-Saxo s.a.         
5     Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica GreenEdge s.a.         
6     Niccolò Bonifazio (Italia) Lampre-Merida s.a.         
7     Steele von Hoff (Australia) UniSA-Australia s.a.         
8     Ruslan Tleubayev (Kazakstan) Astana Pro Team s.a.         
9     Rudiger Selig (Saksa) Team Katusha s.a.         
10   Sébastien Chavanel (Ranska) FDJ.fr s.a.

122  Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr +5.47         

Lopputulokset

1     Rohan Dennis (Australia) BMC Racing Team 19.15.18     
2     Richie Porte (Australia) Team Sky +0.02     
3     Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team +0.20     
4     Tom Dumoulin (Hollanti) Team Giant-Alpecin +0.22     
5     Rubén Fernandez (Espanja) Movistar Team +0.24     
6     Domenico Pozzovivo (Italia) AG2R La Mondiale +0.31     
7     Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica GreenEdge +0.35     
8     Gorka Izagirre Insausti (Espanja) Movistar Team +0.52     
9     Jarlinson Pantano (Kolumbia) IAM Cycling +0.53     
10   George Bennett (Uusi-Seelanti) Team LottoNL-Jumbo +0.57     

70   Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr +16.13