Samuel Pökälä toinen Lauri Ausin muistokilpailussa Piritalla

28.7.2014

Samuel Pökälä
Helteisen Lauri Ausin muistokilpailun jälkipeli

TWD-Länkenin Samuel Pökälä sijoittui toiseksi 11. kerran Tallinnan Piritalla ajetussa 126 kilometrin Lauri Ausin muistokilpailussa. Lauri Aus oli virolainen ammattilaispyöräilijä, joka menehtyi 33 -vuotiaana heinäkuussa 2003 rattijuopon yliajamana. Aus ajoi kahdeksan vuotta ammattilaisena ja hänen saavutuksissaan on mm. viides sija Barcelonan olympiakisojen maantiekilpailussa.

Sunnuntain noin 30 asteen helteen kilpailu ajettiin normaaliin tapaan kuuden kilometrin kierroksina, joita kierrettiin 21 kertaa. Maali oli tällä kertaa sijoitettu pitkän alamäen loppuun Piritan velodromin kohdalle. Kilpailussa oli mukana reilu 100 ajajaa, mukana latvialainen continental –ammattilaisjoukkue Alfa Baltic.

Kilpailu käynnistyi jo ensimmäisten kierrosten irtiottoyrityksillä. Näiden joukossa oli myös TWD-Länkenin Mikko Paajasen yritys, joka päättyi ensimmäisen kierroksen jälkeen jyrkässä kaarteessa kaatumiseen. Aurinko ja kuumuus olivat sulattaneet asvaltin, nostaneet bitumin pintaan ja tehneet asvaltin liukkaaksi. Paajanen pystyi kuitenkin jatkamaan kilpailua.

Jo toisella kuuden kilometrin kierroksella syntyi kärkeen viiden ajajan irtiotto, jossa oli mukana Samuel Pökälä sekä suomalainen Mikko Kejo (Finnfalz-Rush Racing) sekä kolme virolaista Silver Schultz, Allar Karu ja Karlo Aia. Viisikko teki vahvasti ja sopuisasti töitä. Se sai eroa pääjoukosta irronneeseen 17 ajajan ryhmään parin minuuttia. Ero kapeni pienimillään puoleentoista minuuttiin, mutta mitään vakavaa uhkaa kärkiryhmälle takaa-ajosta ei ollut. 17 ajajan ryhmässä ajoi kolme Samuel Pökälän joukkuetoveria.

Kärkiviisikon harvennus alkoi seitsemän kilometriä ennen maalia. Schultz iski karkuun ja vain Pökälä pystyi vastaamaan. Kaksikko teki kolmeen muuhun kärkimieheen selvän eron viimeisellä kierroksella ja voittoratkaisu jäi näiden kahden väliseksi. Kumpikaan ei saanut niskaotetta toisistaan ennen kuin 100 metriä ennen maalia. Schultz iski terävästi maalilaskuun ja Pökälän oli taivuttava kakkoseksi. Kolmannen sijan vei Schultzin joukkuetoveri Allar Karu.

- Scultzilla oli sen verran terävä isku lopussa, että voitto oli ansaitusti hänen. Alamäkikiri on vähän vaikea meikäläiselle. Todellisia ratkaisupaikkoja kierroksella ei oikein ollut ja pakko luottaa omaan kiriin. Joka tapauksessa tämä oli jälleen mukava ja hyvävauhtinen kilpailu. Mittari näytti yli 43 tunnin keskituntinopeutta ja tällä kelillä se kyllä kypsytti miehen, kertoi Samuel Pökälä.

Irtiottoryhmässä vahvasti töitä tehnyt Mikko Kejo oli viides ja TWD-Länkenin ajajat Ben Carman yhdeksäs ja Jesse Kaislavuo 10:s.