TWD-Länkenille kahdeksan SM-mitalia – Veikkaselle seitsemäs mestaruus

29.6.2014

Miesten SM-maantie. Kultaa Jussi Veikkanen, hopeaa Joonas Henttala ja pronssia Samuel Pökälä.
Jussi Veikkanen. Seitsemäs maantiepyöräilyn Suomen mestaruus.
U23 SM-maantie. Voittaja Oskari Vainionpää, hopeaa Jesse Kaislavuo ja pronssia Mikko Paajanen
Oskari Vainionpää, Suomen mestari
TWD-Länken, U23 -joukkue.
SM-aika-ajo (miehet), voittaja Samuel Pökälä, hopeaa Juho Saarinen ja pronssia Samuel Halme
SM-aika-ajo (U23). Voittaja Matti Manninen, hopeaa Mikko Paajanen, pronssia Jesse Kaislavuo

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Riihimäellä sujuivat TWD-Länkenin joukkueelta erinomaisesti. Neljässä startissa seura saalisti yhteensä kahdeksan SM-mitalia, joista kolme oli kultaista.

Perjantain miesten aika-ajosta odotettiin sekuntitaistelua TWD-Länkenin Samuel Pökälä ja tamperelaisen Velo8:n Hannu Onnelan välillä. Sekuntitaistelu jäi toteutumatta, kun Onnela ajoi tieltä ulos ja joutui keskeyttämään. Pökälä uusi viimevuotisen mestaruutensa ylivoimaisesti. Kakkoseksi polkenut Lahden Pyöräilijöiden jäi minuutin ja 41 sekuntia. Molemmilla on pyöräsuunnistustausta ja molempien valmentajana on pyöräsuunnistusekspertti Mika Tervala.

Miesten pronssi meni Tampereen Pyörä-Poikien Samuel Halmeella.

Alle 23-vuotiaiden mestaruudesta odotettiin niinikään kahden ajajan voittokamppailua. Ennakkosuosikkeina olivat TWD-Länkenin Mikko Paajanen ja Koiviston Iskun Matti Manninen. Manninen oli tälläkin kertaa vahvempi. Pronssin otti yllätysmies. Vasta tänä vuonna pyöräilyyn panostanut TWD-Länkenin Jesse Kaislavuo nousi palkintokorokkeelle hyvän ajonsa jälkeen.

Yhteislähtökilpailussa alle 23-vuotiaat miehet ajoivat tänä vuonna poikkeuksellisesti kilpailunsa omana lähtönään, josta ei valitettavasti ollut mahdollisuutta saada kansainvälisen liiton rankingpisteitä. Normaalikäytäntö on ollut, että alle 23-vuotiaat ajavat miesten kanssa samassa lähdössä. TWD-Länken lähti kilpailuun vahvalla viisimiehisellä joukkueella. Joukkue ei pettänyt odotuksia. Kilpailun alkupuolella kärkeen muodostui neljän ajajan irtiottoryhmä. Siinä oli mukana TWD-Länkenin ensimmäisen vuoden U23 –ajaja Oskari Vainionpää. Ryhmä sai hyvällä yhteistyöllä eron suurimmillaan noin kahdeksaan minuuttiin. Pääjoukossa tempovoittaja Matti Manninen heräsi takaa-ajoon ja veti pääryhmän ja karkulaisten väliä pienemmäksi, noin neljään minuuttiin. Kun matkasta oli jäljellä noin 30 kilometriä, Vainionpää iski kärjessä karkuun. Hän pystyi vahvalla ajollaan ajamaan pitkän soolon maaliin asti ja Suomen mestaruuteen.

Takana pääjoukosta iskivät mitalitaistoon Vainionpään seurakaverit Jesse Kaislavuo ja Mikko Paajanen. Lopussa vielä Jesse Kaislavuo irtosi ja ajoi hopealla. Mikko Paajanen kukisti loppukirissä Porvoon Max Puttosen ja vei SM-pronssin.

Viimeisenä SM-lajina ajettiin miesten 216 kilometrin kilpailu. Siitä muodostui erittäin vaativa kilpailu. Vain hieman yli 10 asteen lämpötila, sade ja kova tuuli sekä pitkä matka tekivät kilpailusta raskaan. Kilpailussa oli selkeäsi kolme ennakkosuosikkia. TWD-Länkenin / FDJ:n Jussi Veikkanen, toinen ammattilaispyöräilijämme Akilleksen / Team Novo Nordiskin Joonas Henttala sekä tempomestaruuden ajanut Samuel Pökälä.

Kun kilpailusta oli ajettu noin puolet, kärkeen muodostui 14 ajajan ryhmä. Siinä olivat mukana kaikki ennakkosuosikit. Kun kilpailu eteni, kolmikko Veikkanen, Henttala ja Pökälä karkasivat muilta. Ero repesi muihin sen verran suureksi, että kolmikko pääsi lähtemään reilussa johdossa viimeiselle 36 kilometrin kierrokselle. Mitalistit olivat jo silloin lähes varmat. Kun matkasta oli jäljellä seitsemän kilometriä, kolmikko aloitti väliensä selvittelyn. Pökälä ei pystynyt vastaamaan kahden ammattilaisen iskuihin. Veikkanen ja Henttala jatkoivat toistensa haastamista aivan loppusuoralle, jossa Veikkanen pystyi kukistamaan Henttalan. Veikkanen ajoi vanhan kotikaupunkinsa kaduilla seitsemänteen Suomen mestaruuteensa. Hopean sai Joonas Henttala ja pronssia Samuel Pökälä.