Sekuntitaistelu Australian etappien voitosta jatkuu

25.1.2014

Tiukka taistelu Australian Tour Down Under –etappiajon voitosta jatkuu aivan loppuun asti. Kun kilpailusta on ajamatta enää yksi etappi, kilpailun johtoon siirtyi australialainen Simon Gerrans. Mutta hänellä on vain sekunnin ero toisena olevaan Cadel Evansiin. Kolmantena oleva italialainen Diego Ulissi on puolestaan vain viiden sekunnin päässä Gerransista.

Toiseksi viimeinen 151,5 kilometrin etappi päättyi Willunga Hillin päälle. Sama nousu ajettiin etapilla kahdesti. Toisen kerran, eli maaliin tultaessa kaikki kärkimiehet olivat valppaina ja yrittivät parhaansa lyödäkseen kilpakumppaninsa. Vahvin oli tällä kertaa Sky –tallin australialainen Richie Porte. Hänelle ei kukaan voinut mitään. Porte ajoi soolovoittoon. Hänen takanaan kävivät Evans, Gerrans ja Ulissi oman kovan taistelunsa. Näytti jo siltä, että Evans olisi kolmikon vahvin, mutta hän joutui taipumaan. Ulissi ja Gerrans ottivat toisen ja kolmannen sijan vieden hyvityssekunnit Evansilta. Evans jäi kuudenneksi. Hän jäi neljä sekuntia Ulissille ja Gerransille.

Päivän väriläiskä oli jälleen kilpailun vanhin ajaja, saksalainen 42-vuotias Jens Voigt. Hän oli pitkään neljän ajajan irtiotossa, joka tuli kiinni 16 kilometriä ennen maalia. Normaalisti irtiottajien kisa on siinä vaiheessa käsitelty. Mutta Voigt näytti luonteensa. Hän iski uudelleen irti kuusi kilometriä ennen maalia. Se irtiotto ajettiin kuitenkin kiinni. Voigt on tekemässä upeaa uransa päätöskautta.

Suomen Jussi Veikkasella oli tänään vapaat kädet, koska kokonaiskilpailun osalta hänen joukkueensa oli menettänyt mahdollisuudet ajaa aivan kärkipaikoista. Veikkanen taisteli hyvin, mutta jäi viimeisen kerran Willungalle tultaessa toiseen ryhmään ja hyvä etappisijoitus karkasi käsistä. Veikkanen oli etapin 63:s (+5.12).

Päivän etappi oli loppuosaltaan yksi kaikkien aikojen parhaita jännitysnäytelmiä, jonka paikan päälle tulleet noin 100.000 katsojaa pääsivät näkemään. Kun päätösetappi, 85 kilometrin kierrosajo Adelaiden kaupungissa ajetaan sunnuntaina, tulee katujen varsilla olemaan ennätysyleisö. Taistelu voitosta jatkuu loppuun asti, jossa välikirien hyvityssekunnin voivat olla ratkaisevana.

Tulokset

Santos Tour Down Under, Australia

5/6 etappi McLaren Vale - Willunga Hill 151,5 km

1     Richie Porte (Australia) Team Sky 3.42.20     
2     Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.10     
3     Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.      
4     Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.14     
5     Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica Greenedge s.a.          
6     Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team s.a.

63 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 5.12          

Tilanne 5/6 etapin jälkeen

1     Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge 18.02.19     
2     Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team + 0.01     
3     Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.05     
4     Richie Porte (Australia) Team Sky + 0.10     
5     Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0:27     
6     Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.30

91 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 28.56