Greipel kiri etappivoiton, Veikkanen jäi väärään porukkaan

24.1.2014

Kova sivutuuli teki Tour Down Under –ajon neljännestä 148,5 kilometrin etapista kovemman kuin ennakkoon ajateltiin. Noin 50 kilometriä ennen maalia 134 ajajan joukko repesi kutakuinkin kahteen yhtä suureen osaan. Kun takajoukkoon jääneet ajajat totesivat, että heillä lähes kaikilla on tärkeimmät miehet kärkijoukossa, veto ja ajohalut loppuivat nopeasti. Se näkyi loppuajassa. Ryhmä jäi etapin voittajalle lähes 14 minuuttia.

Takimmaiseen ryhmään jäivät myös Jussi Veikkanen sekä hänen joukkuetoverinsa, nuorten kilpailun johtajan paitaa kantanut Kenny Elissonde. Elissonde menetti mahdollisuuden nuorten kilpailun voittoon. Sen sijaan Veikkasen joukkueen Anthony Roux pääsi kärkiryhmään ja säilytti hyvät asemat kokonaiskilpailussa. Hän on nyt 14:s (+1.01)

Kärkiryhmässä oli yksi kova kirimies, saksalainen Andre Greipel. Kun hänen pahin haastajansa Marcel Kittel jäi takimmaiseen ryhmään, Greipelilla oli helpohko työ ottaa kirivoitto. Se oli hänen 15. etappivoittonsa Tour Down Underissa.  

Kokonaiskilpailun kärkikolmikko Cadel Evans, Simon Gerrans ja Diego Ulissi ajoivat kärkiryhmässä. Loppukirissä heistä kukaan ei pärjännyt niin hyvin, että olisi saanut bonussekunteja. Gerrans oli heistä parhaana neljäs. Gerrans kuitenkin otti matkan varrella välikireistä bonussekunteja niin, että hänen eronsa Evansiin on nyt vain seitsemän sekuntia.

Kova tuuli oli koitua Evansinkin kohtaloksi. Kun tuuli heilutteli ajajia, Evansilla oli monta läheltä piti –tilannetta. Vain onnella ja taidolla hän selvisi kaatumatta ja kolaroimatta. Tosin hän joutui vaihtamaan pyöränsä matkan varrella.

Tour Down Underin toiseksi viimeinen 151,5 kilometrin etappi tulee olemaan hyvin jännittävä. Se sisältää kuuluisan Willunga Hill –nousun. Se ajetaan kahdesti. Siinä ratkeaa tämänvuotisen kilpailun voitto.

Tulokset

Santos Tour Down Under, Australia

4/6 etappi Unley - Victor Harbor 148.5km

1     André Greipel (Saksa) Lotto Belisol 3.33.07     
2     Jurgen Roelandts (Belgia) Lotto Belisol s.a.      
3     Elia Viviani (Italia) Cannondale s.a.      
4     Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.    
5     Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp s.a.      
6     Daryl Impey (Etelä-Afrikka) Orica Greenedge s.a.

112 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 13.55

Tilanne 4/6 etapin jälkeen

1 Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 14.19.46     
2 Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge + 0.07     
3 Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.14     
4 Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.23     
5 Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.29     
6 Geraint Thomas (Iso-Britannia) Team Sky s.a.

14 Anthony Roux (Ranska) FDJ.fr + 1.01
94 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 22.52