Evans ajoi soolovoittoon, Veikkasella rengasrikko ratkaisupaikassa

23.1.2014

Australiassa ajettavan kuuden etapin Tour Down Under –kilpailun yksi ratkaisuetappi ajettiin torstaina. 145 kilometrin etapin lopussa oli tiukka Corkscrew Hill, Korkkiruuvi, johon kaikki kärkimiehet ja heidän joukkueensa panostivat. Nousun päältä oli vain reilun viiden kilometrin lasku maaliin. Viimeisestä 15 kilometristä odotettiin tulevan ratkaisun paikka. Odotukset täyttyivät.

Kilpailu käynnistyi tavanomaisella neljän ajajan irtiotolla. Irtiotossa oli mukana yksi pyöräilyä seuraavan yleisön suosikeista, saksalainen 42-vuotias Jens Voigt. Kilpailun vanhin osanottaja Voigt päättää pitkän ja menestyksellisen uransa tähän kauteen. Voigt on edelleen irtiotoissa vahva. Siksi pääjoukko ei laskenut irtiottoa kuin kahden – kolmen minuutin päähän. Ja se ajettiin kiinni kovalla vedolla juuri ennen ratkaisunousua.

Nousuun tultiin hurjalla vauhdilla. Ja sitä jatkoi Tour de France –voittaja, australialainen Cadel Evans sellaisella voimalla, että kukaan ei pystynyt vastaamaan. Kokonaiskilpailun johdossa ollut Simon Gerrans oli yksi, joka yritti parhaiten vastata Evansin menoon, mutta hänkään ei voinut mitään. Kun Evans on hyvä myös vauhdikkaissa laskuissa, hän ylitti maaliviivan 15 sekuntia ennen takaa tullutta 12 ajajan ryhmää. Siinä olivat mukana kärkimiehet Simon Gerrans ja edellisen etapin voittanut Diego Ulissi.

Cadel Evans tarttui tiukasti kiinni Tour Down Underin kokonaisvoittoon. Hän on nyt 12 sekunnin johdossa toiseksi pudonneeseen Simon Gerransiin. Diego Ulissi on kolmantena (+ 15 sekuntia).

Suomen Jussi Veikkanen oli jälleen epäonninen. Hänen tehtävänsä oli auttaa joukkueensa kokonaiskilpailussa parhaiten sijoittuneita Anthony Rouxia (Ranska) ja Kenny Elissondea. Sitä hän pystyi tekemään viimeisen lopun juurelle, kun hänen pyörästään räjähti rengas. Sen vaihto sattui pahaan paikkaan, juuri nousun juurella ja kovan vedon aikana. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta päästä enää kisaan mukaan. Tappiota tuli yli kuusi minuuttia.

Veikkasen joukkueen kaksi parasta, Roux ja Elissonde ovat edelleen hyvin mukana kokonaiskilpailussa. He ovat minuutin ja yhden sekunnin päässä Evansista.

Veikkanen päivän etapista:

- Tänään leppoisa etapin alku, neljän miehen irtiotto lähti helposti ja Gerransin Orica kontrolloi pääjoukkoa. Loppunousu oli tuttu viime vuodesta, meillä tarkoitus pitää Anthony ja Kenny hyvissä asemissa. Ennen mäkeä pari kolaria hermostuneesta ajosta johtuen, meiltä meni Pierre-Henri Lecuisinier  nurin. Itse autoin muiden mukana Kennyä, mutta työt jäivät hyvin kesken kun rengas meni juuri nousun alussa. Kiekko vaihtoon ja hissukseen maaliin säästellen voimia huomiselle, kertoi Jussi Veikkanen.

Seuraavaksi ajetaan 148,5 kilometrin etappi. Vaikka sekin sisältää nousuja, se ei tuone mitään muutosta kokonaiskilpailun tilanteeseen. Evansin joukkue BMC tulee kontrolloimaan etapin tarkasti. Ratkaisut jäävät lauantaille, jolloin on vuorossa Willunga Hill –nousu.

Tulokset

Santos Tour Down Under, Australia

3/6 etappi Norwood - Campbelltown 145 km

1     Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 3.34.05  
2     Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp + 0.15
3     Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida s.a.
4     Adam Hansen (Australia) Lotto Belisol s.a.
5     Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge s.a.
6     Rory Sutherland (Australia) Tinkoff-Saxo s.a.
 
91 Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 6.22              

Tilanne 3/6 etapin jälkeen

1     Cadel Evans (Australia) BMC Racing Team 10.46.39     
2     Simon Gerrans (Australia) Orica Greenedge + 0.12     
3     Diego Ulissi (Italia) Lampre-Merida + 0.15     
4     Nathan Haas (Australia) Garmin Sharp     + 0.27     
5     Robert Gesink (Hollanti) Belkin-Pro Cycling Team + 0.29     
6     Geraint Thomas (Iso-Britannia) Team Sky s.a.

15   Anthony Roux (Ranska) FDJ.fr +1.01
18   Kenny Elissonde (Ranska) FDJ.fr s.a.
85   Jussi Veikkanen (Suomi) FDJ.fr + 8.