Portugalin Rui Costa kiri maailmanmestariksi – Jussi Veikkanen keskeytti

29.9.2013

Tämänvuotiset maantiepyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut Italian Toscanassa päättyivät miesten 272,3 kilometrin kilpailuun. Kilpailu starttasi Luccasta, josta ajettiin 121,6 kilometrin matka Firenzeen. Firenzessä kierrettiin lopuksi 10 kertaa 16,6 kilometrin kierros.

Sää oli suosinut edellisenä sunnuntaina alkaneita maailmanmestruuskilpailuja viimeiseen päivään asti. Aurinkoinen ja lämmin sää muuttui sateiseksi. Ukkosen sävyttämä sade oli välillä rankkaa. Se teki pitkän ja muutenkin vaativan kilpailun erittäin raskaaksi. Liukas rata ja hankalat olosuhteet vaikuttivat useisiin kolareihin. Kun kilpailuun lähti 208 ajajaa, niin maaliin pääsi vain 61 ajajaa. Keskeyttäneiden joukossa oli paljon kilpailun ennakkosuosikkeja. Myös Suomen ainoa edustaja Jussi Veikkanen joutui keskeyttämään.

Kilpailun alussa lähti irtiottoon viiden ajajan ryhmä. Se ryhmä pieneni matkan varrella, mutta Puolan Bartosz Huzarski kesti irtiotossa huikeat 230 kilometriä.

Kilpailun lopullinen ratkaisu tapahtui viimeisellä kierroksella, kun kärkeen muodostui neljän ajajan ryhmä. Siinä olivat kolmanneksi viimeisen kierroksen lopulla kolaroinut, mutta takaisin kärkiryhmään päässyt Italian Vincenzo Nibali, Portugalin Rui Costa ja espanjalaiset Joaquin Rodriguez ja Alejandro Valverde. Viimeisillä kilometreillä kärjessä oli Rodriguez. Valverde piti silmällä vain Nibalia ja sitä Costa käytti hyväkseen. Hän iski Rodriguezin kantaan ja maailmanmestaruus ratkaistiin näiden välillä. Vain sata metriä ennen maalia Costa iski niin kovaa, että Rodriguezin oli taivuttava. Pronssi ratkesi Valverden hyväksi ja Nibalin oli jäätävä palkintokorokkeen ulkopuolelle.

Tulokset

Maantiepyöräilyn MM-kilpailut, Firenze

Miehet 272,3 km

1     Rui Alberto Faria Da Costa (Portugali) 7.25.44     
2     Joaquim Rodriguez Oliver (Espanja) s.a.           
3     Alejandro Valverde Belmonte (Espanja) + 0.17     
4     Vincenzo Nibali (Italia) s.a.           
5     Andriy Grivko (Ukraina) + 0.31     
6     Peter Sagan (Slovakia)     + 0.34     
7     Simon Clarke (Australia) s.a.          
8     Maxim Iglinskiy (Kazakstan) s.a.          
9     Philippe Gilbert (Belgia) s.a.          
10   Fabian Cancellara (Sveitsi) s.a.    
       Jussi Veikkanen (Suomi) dnf