Kolumbialainen Sergio Higuita Katalonian ympäriajon voittoon

27.3.2022

Katalonian ympäriajon viimeinen 138,5 kilometrin etappi huipentui Barcelonassa Montjuicin kierrokseen. Se ajettiin kuudesti ja myös kuudesti noustiin Montjuicin tiukka kakkoskategorian nousu. Nousu oli lyhyehkö, mutta sen jyrkin kohta oli yli 19-prosenttinen. Nousu repi kärkiryhmää kierros kierrokselta pienemmäksi, mutta kokonaiskilpailun kärkimiehet olivat apumiehineen sen verran tarkkana, että siinä ei enää ratkaistu kokonaiskilpailun voittoa. Edellisellä etapilla kärkeen noussut Kolumbian mestari Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) ajoi varmasti voittoon.

Kun matkaa oli maaliin 48 kilometriä ja loppukierrokset alkoivat, alkoi kova yritys. Kierroksille tullut 10 ajajan ryhmä hajosi hetkessä ja sen jälkeen oli irtiottoryhmiä erilaisissa kokoonpanoissa. Viimeisellä kierroksella kärjessä oli kuuden, ja myöhemmin seitsemän ajajan ryhmä. Siinä olivat mukana kaikki kokonaiskilpailun kärkinimet. Kun ryhmä tarkkaili toisiaan, takaa tuli vielä 12 ajajaa taistelemaan etappivoitosta. Tästä ryhmästä nousi etappivoittajaksi italiainen Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl Team).

Tämänvuotisen Katalonian ympäriajon voittaja löytyi toiseksi viimeisellä etapilla, kun Sergio Higuita karkasi pitkään irtiottoon yhdessä ecuadorilaisen Richard Garapazin (INEOS Grenadiers) kanssa. Irtiotto takasi Carapazin kokonaiskilpailun kakkostilan. Hän jäi voittajalle 16 sekuntia. Kolmas oli UAE Team Emirates -joukkueen Joao Almeida (+ 0:52). Jaakko Hännisen joukkueen kapteeni Ben O’Connor sijoittui kokonaiskilpailun kuudenneksi (+1:10). Merkille on pantava ensimmäistä Katalonian ympäriajoa ajaneen norjalaisen Uno-X joukkueen hyvä tulos. Sen Tobias Halland Johannessen oli seitsemäs ja Torstein Træen yhdeksäs.

Harvakseltaan viime viikkoina kilpailemaan päässyt Jaakko Hänninen teki koko viikon töitä joukkueensa kapteenille.

- Viimeinenkin etappi meni samoissa merkeissä kuin koko viikko. Tein töitä Benille. Kaiken kaikkiaan hyvään saumaan tullut kisaviikko. Kisakovuus vielä puuttuu harjoitusjakson jälkeen ja neljännen etapin takaa-ajosta en kunnolla palautunut loppuetapeille. Tästä on hyvä jatkaa tuleviin kilpailuihin. Ensi viikolla on ohjelmassa Ranskassa yhden päivän La Route Adélie de Vitré, kertoi Jaakko Hänninen.